Evropa

Za Putinovu kandidaturu na izborima do sada prikupljeno 1,3 miliona potpisa

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

11:01

Za Putinovu kandidaturu na izborima do sada prikupljeno 1,3 miliona potpisa
Tanjug/AP/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Centralni izborni štab sadašnjeg predsednika Rusije Vladimira Putina, koji se kandidovao i za izbore u martu,  dobio je potpise podrške iz još 13 regiona, a prikupljeno je ukupno 1,3 miliona potpisa.

Prethodno su volonteri su u Centralni štab dostavili potpise iz 45 ruskih regiona, a prikupljanje će trajati do kraja januara, navodi agencija RIA Novosti.

U Rusiji će od 15. do 17. marta biti održani predsednički izbori, prvi od kada je Rusija počela rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.Aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin  se kandidovao za peti mandat na predstojećim izborima kao samostalni kandidat.

Prema zakonu o izborima za predsednika Ruske Federacije, državljani Rusije mogu da učestvuju na predsedničkim izborima kao samostalni kandidati ili kao kandidati političkih stranaka, a da bi se prijavili za učešće na izborima moraju da podnesu odgovarajuću dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji.

Samostalni kandidati moraju da podnesu dokumentaciju i da obezbede podršku grupe građana, a sledeća obaveza je prikupljanje 300.000 potpisa podrške za kandidaturu, pri čemu iz svake administrativne jedinice Ruske Federacije moraju da dobiju pisanu podršku najmanje 7,5 hiljada ljudi koji žive u toj oblasti.

Potpisi moraju da budu dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji do 31. januara, a nakon toga se u roku od 10 dana donosi odluka da li će kandidat biti zvanično registrovan za izbore ili ne.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa