Evropa

Poljski sud doneo odluku o zatvorskoj kazni dva člana prethodne vlade

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

20:49

Poljski sud doneo odluku o zatvorskoj kazni dva člana prethodne vlade
Predsednik Poljske, Andžej Duda - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Dva člana prethodne poljske vlade danas su se suočila sa zatvorskim kaznama nakon što je sud objavio naloge za njihovo hapšenje, u poslednjem preokretu u slučaju oko koga se sukobljavaju nova vlada i predsednik Poljske Andžej Duda.

Nekoliko nedelja nakon što je nacionalistička Stranka zakona i pravde (PiS) došla na vlast 2015, Duda je izdao pomilovanje za bivšeg ministra unutrašnjih poslova Marijuša Kaminskog, koji je proglašen krivim za zloupotrebu položaja dok je obavljao dužnost šefa poljske agencija za borbu protiv korupcije, prenosi Rojters.

Vrhovni sud Poljske prošle godine je ponovo otvorio slučaj i Kaminski i njegov zamenik Maciej Vasik osuđeni su u decembru na dve godine zatvora, dok obojica poriču krivicu.

Duda je danas ponovio da smatra da bi njegovo pomilovanje dvojice optuženih trebalo da ostane na snazi, ali je nedugo nakon toga sud u Varšavi saopštio da su dokumenti potrebni za odvođenje Kaminskog i Vasika u zatvor spremni.

Prema mnogim pravnicima i predsedniku Donjeg doma parlamenta, Sejma, zbog presuda u decembru su Kaminski i Vasik izgubili poslaničke mandate, ali obojica to negiraju i kažu da planiraju da prisustvuju sledećoj sednici.

Predsednik Sejma Šimon Holovnija želeo je da žalbu na njegovu odluku o mandatima Kaminskog i Vasika sasluša Radno-pravna komora, dok dvojica bivših članova vlade tvrde da Komora za vanredne kontrole treba da bude nadležna za ovo pitanje.

Komora za vanredne kontrole stvorena je pod upravom bivše vlade i evropske institucije tvrde da komora funkcioniše uz pravila "ne ispunjavaju standarda vladavine prava".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa