Evropa

Duda: Bezbednost zemlje ostaje najvažniji zadatak

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2023

-

23:11

Duda: Bezbednost zemlje ostaje najvažniji zadatak
Duda: Bezbednost zemlje ostaje najvažniji zadatak - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je večeras da se posle osam godina promenila parlamentarna većina, promenio se premijer i vlada, ali da  najvažniji zadatak ostaje bezbednost Poljske.

Predsednik je istakao da ozbiljne spoljne pretnje nisu nestale. 

"Iza naše istočne granice još uvek traje rat u punom obimu, tako da moramo stalno da jačamo i modernizujemo poljsku vojsku, jačamo saveze. Od ove politike ne može biti povlačenja. Bezbednost Poljske nema cenu, a za mene je i biće najvažnije poljsko pitanje. Uvek sam spreman da sarađujem sa vladom na temama koje se odnose na jačanje naše bezbednosti“, naveo je Duda u novogodišnjem obraćanju na nacionalnoj televiziji, prenosi agencija PAP.  

On je dodao da se Poljska suočava sa novom situacijom u unutrašnjoj politici, pošto su predsednik i Vlada su iz različitih političkih tabora. 

"To je normalno u demokratiji, ali u demokratiji morate poštovati ustav, vladavinu prava i dobre političke običaje. Nažalost, poslednjih dana vladajuća koalicija koja pokušava da preuzme javne medije, prekršile je ova pravila", rekao je on i dodao da je „prvi put u slobodnoj Poljskoj posle 1989. godine došlo do pokušaja nasilnog preuzimanja javnih glasila”. 

Prema rečima predsednika, pravni haos i unutrašnji sukob u Poljskoj dovode do slabljenja države i njene bezbednosti.  

Duda je podsetio da je 2024. godina vreme značajnih jubileja - 25 godina od pristupanja Poljske NATO i 20 godina od ulaska naše zemlje u Evropsku uniju.

Kako je napomenuo, ovo će biti i godina priprema za naše predsedavanje Savetom Evropske unije u prvoj polovini 2025. godine. 

"Tokom predsedavanja možemo još bolje da težimo našim prioritetima, većem angažovanju SAD u Evropi, širenju Unije na istok i jug i jačanju energetske bezbednosti", napomenuo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa