Evropa

Incident u Poljskoj, u vazdušni prostor verovatno ušla ruska raketa: Oglasili se Bela kuća i Stoltenberg

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

16:15

Incident u Poljskoj, u vazdušni prostor verovatno ušla ruska raketa: Oglasili se Bela kuća i Stoltenberg
Incident u Poljskoj, u vazdušni prostor verovatno ušla ruska raketa: Oglasili se Bela kuća i Stoltenberg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalštab vojske Oružanih snaga Poljske naveo je da je identifikovao objekat koji je uleteo u vazdušni prostor iz pravca Ukrajine kao rusku raketu, ne dajući dodatna objašnjenja.

Ranije je Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila da je jutros neidentifikovani leteći objekat ušao u vazdušni prostor Poljske iz Ukrajine, da je bio "ispraćen" protivvazdušnom odbranom, a zatim nestao sa radara. 

Poljski generalštab je kasnije saopštio da je raketa koja je narušila vazdušni prostor Poljske ruska, prenose RIA Novosti.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Poljske Veslav Kukula napomenuo je da "sve ukazuje" na to, ali nije dao nikakva dodatna objašnjenja niti je dao dokaze za svoje reči.

NATO pažljivo prati situaciju u Poljskoj, nakon što je, kako se pretpostavlja, ruska raketa ušla u vazdušni prostor te zemlje, članice Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je napisao na platformi X da je o tom incidentu razgovarao sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Stoltenberg je istakao da je NATO solidaran sa Poljskom i da ostaje u kontaktu sa zvaničnicima te zemlje dok se utvrđuju činjenice u vezi sa incidentom, preneo je Rojters.

I predsednik SAD Džozef Bajden pomno prati situaciju nakon što je ruska raketa najverovatnije na kratko ušla u vazdušni prostor Poljske, saopštila je danas Bela kuća. 

U saopštenju se navodi da je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan telefonski razgovarao o tom incidentu sa generalnim sekretarom Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske Jacekom Sjevierom.

Salivan je izrazio solidarnost SAD sa Poljskom, bliskim saveznikom u NATO-u, i obećao tehničku pomoć ukoliko bude potrebna, navela je Bela kuća.

Ruski otpravnik poslova: Nema dokaza da je ruska raketa preletela Poljsku

Otpravnik poslova Rusije u Poljskoj Andrej Ordaš izjavio je, nakon što mu je poljsko ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu, da mu nisu predočeni nikakvi dokazi, već samo neosnovane optužbe da ja raketa koja je preletela teritoriju Poljske ruska.

"Uručena mi je nota koja sadrži neosnovanu izjavu da je navodno ujutru 29. decembra poljski vazdušni prostor narušio vazdušni objekat, koji su poljski stručnjaci identifikovali kao rusku raketu", rekao je Ordaš za agenciju RIA.

Dodao je da, međutim, nisu obezbeđeni nikakvi dokazi za te navode.

"Nikakvi dokazi nam nisu predočeni. Kada sam tražio da dokumentujem ono što se nalazi u belešci, nisu mi dali", rekao je Ordaš.

Komentari (0)

Evropa