Evropa

DW: Militarizacija svakodnevnog života u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

14:19

DW: Militarizacija svakodnevnog života u Nemačkoj
Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Pitanje rata i odbrane određivaće sve više političkih odluka u Nemačkoj, a dalja militarizacija svakodnevnog života biće nešto sa čime će građani te zemlje morati da žive i sledeće godine – i da to prihvate, piše danas Dojče vele (DW).

Nemačka je na početku rata u Ukrajini, poslala toj zemlji 5.000 vojničkih kaciga, a dve godine kasnije, redovno tamo šalje najnoviju vojnu tehnologiju i oružje. 

"A očekuje se da će se to nastaviti i 2024", navodi DW.

Kako dodaje, pitanja rata i odbrane određivaće sve više političkih odluka, a razlog je, tvrdi DW, sve realnija opasnost od ruskog napada na teritoriju NATO.

profimedia

 

Politikolog Kristijan Moling, koji je na čelu Centra za bezbednost i odbranu pri Nemačkom savetu za spoljne poslove ukazao je na primer izgradnje puteva i ocenio da Nemačka verovatno mora da obnovi puteve i mostove. 

Mnogi putevi i mostovi u Nemačkoj nisu projektovani da izdrže teret tenkova i druge vojne opreme.

Moling, koji je nedavno uzbunio politički Berlin analizom da bi NATO-u u najgorem slučaju moglo biti potrebno pet godina za ponovno naoružavanje, naglasio je da sveobuhvatna odbrana uključuje jačanje civilne infrastrukture i društva "u njihovom normalnom postojanju kako bi mogli da izdrže ratni događaj". 

To znači, objašnjava DW, da je planiranje, na primer, novog drumskog mosta u nekoj opštini sada potencijalno i vojno relevantno. 

"Svaki most bi mogao da ima stratešku ulogu u slučaju potrebe odbrane od vojne agresije", navodi DW.

Ljudi se u Nemačkoj teško nose sa novom realnošću, ocenjuje DW i podseća da je nemački kancelar Olaf Šolc pre skoro dve godine proglasio "prekretnicu" u nemačkom Bundestagu, čime je hteo da jasno stavi do znanja da su nemačka vojska i odbrambene sposobnosti zemlje ponovno prioritet, kao i pre pada Berlinskog zida.

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

Većina nemačkih stručnjaka za bezbednost i odbranu, kao i Moling, tvrde da Ukrajina brani slobodu cele Europe, i da će, ako izgubi od Rusije, ruski predsednik Vladimir Putin nastaviti da ratuje i napasti NATO. 

Moling smatra da mnogi u Nemačkoj nisu razumeli da se ne može "pritisnuti dugme" kada je u pitanju naoružanje, a onda da sutradan "tenkovi silaze sa pokretnih traka". 

"Potrebno je vrlo dugo da se izgrade takvi proizvodni kapaciteti. Ono što se može zameriti nemačkoj vladi, ali i svim vladama u Europi, jeste da još nisu prepoznale znakove vremena i počele da proizvode znatno više. I to ne zato što je to potrebno Ukrajini, nego zato što je potrebno i nama", rekao je Moling.

Nemačka je sada drugi najvažniji dobavljač oružja Ukrajini nakon SAD, ali Moling smatra da nemačka proizvodnja oružja još nije značajnije porasla.

"Trenutno samo krpimo rupe, ne počinjemo da gradimo nove proizvodne kapacitete koji bi nam omogućili da budemo spremni na veme s obzirom na rokove koje su realno pred nama", ocenio je nemački analitičar. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa