Evropa

Tusk i Fon der Lajen: EU će do kraja godine prebaciti Poljskoj prvih pet milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

15:18

Tusk i Fon der Lajen: EU će do kraja godine prebaciti Poljskoj prvih pet milijardi evra
Tusk i Fon der Lajen: EU će do kraja godine prebaciti Poljskoj prvih pet milijardi evra - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija će do kraja godine prebaciti Poljskoj prvih pet milijardi evra sredstava koja su bila zamrznuta zbog demokratskog nazadovanja tokom prethodne vlade, izjavili su novi poljski premijer Donald Tusk i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Novac je deo veće tranše koja je zadržana zbog zakona koje je donela prethodna nacionalna konzervativna vlada koja je ugrožavala nezavisnost sudija, što je EU smatrala kršenjem demokratske podele vlasti, preneo je AP.

Tusk je rekao da pet milijardi evra stiže simbolično na Božić.

Novac je usmeren kao pomoć zemljama EU da se oporave od energetske krize koja je usledila nakon ruskog napada na Ukrajinu prošle godine i smanje svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

"Ovo nije samo poklon. Ovo je ozbiljan novac namenjen našem energetskom suverenitetu i mi ćemo se truditi da taj novac potrošimo veoma brzo i mudro", rekao je on na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa Fon der Lajen na marginama samita 27 država članica EU.

Novac će početi da dolazi zbog obećanja Tuskove vlade da će obnoviti vladavinu prava, ali pre nego što celokupan iznos bude prebačen mora se preduzeti niz koraka. Fon der Lajen je izrazila zadovoljstvo.

"Pozdravljam vašu posvećenost da vladavinu prava stavite na vrh dnevnog reda vaše vlade i vašu odlučnost da odgovorite na sve zabrinutosti koje su tokom poslednjih godina izrazili Evropski sud i Komisija", istakla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa