Evropa

Sančez: Nadam se otvaranju pregovora EU i Ukrajine pre 31. decembra

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

12:55

Sančez: Nadam se otvaranju pregovora EU i Ukrajine pre 31. decembra
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je danas da se nada da će pregovori EU o proširenju sa Ukrajinom početi pre kraja španskog šestomesečnog predsedavanja Savetom EU 31. decembra.

Sančez je, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, rekao da je na početku španskog predsedavanja otišao u posetu Kijevu i da se nada da ću zatvoriti predsedavanje otvaranjem pristupnih pregovora sa Ukrajinom kada je izveštaj Evropske komisije poznat, preneo je Rojters.

EK je 8. novembra preporučila da se Ukrajina pozove da započne pregovore o članstvu u EU čim se ispune preostali uslovi u vezi sa obuzdavanjem korupcije i jačanjem zaštite nacionalnih manjina.

Sančez je istakao da je "došlo vreme da EU otvori svoja vrata" i da primi u svoje članstvo Ukrajinu, Moldaviju i zemlje Zapadnog Balkana.

EU će na samitu u četvrtak i petak razgovarati o kandidaturi Ukrajine za članstvo, kao i o potencijalnom proširenju Unije na Gruziju, Moldaviju i zemlje Zapadnog Balkana.

Mađarska je saopštila u ponedeljak da neće popustiti pod pritiscima drugih članica EU da da "zeleno svetlo" za pristupne pregovore sa Ukrajinom. Konačna odluka zahteva jednoglasnu podršku svih 27 zemalja članica EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa