Fokus

Španske vlasti uhapsile dvojicu obaveštajaca zbog curenja informacija u SAD

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

05/12/2023

-

18:53

Španske vlasti uhapsile dvojicu obaveštajaca zbog curenja informacija u SAD
Pedro Sančez i Margarita Robles - Copyright AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Madridu pokrenuo je postupak protiv dvojice agenata Nacionalnog obaveštajnog centra (CNI) zbog navodnog curenja poverljivih informacija u Sjedinjene Američke Države, piše Euronews. 

Postupak je proglašen tajnim i vodi se u najvećoj poverljivosti, kažu za "El Confidencial" izvori bliski slučaju, što je izazvalo krizu sa Vašingtonom, iako je Vlada Pedra Sančeza to pokušala da prećuti.

Zvaničnici CNI su pod istragom zbog odavanja tajni, iako bi činjenice mogle da predstavljaju i težu verziju tog zločina, kao što je izdaja zbog špijunaže, za "pribavljanje ili otkrivanje informacija klasifikovanih kao državne tajne", za šta je zaprećena kazna između šest i 12 godina zatvora.

Izvori iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Španiji odbili su da komentarišu slučaj, jer se radi o pitanju koje utiče na rad obaveštajnih službi. Ministarka odbrane Margarita Robles potvrdila je iz Letonije, gde se nalazi u poseti vojnoj bazi, otvaranje ovih istraga i naznačila da je pritužba stigla upravo iz obaveštajnog centra kome agenti pripadaju, iako nije navela više detalja o slučaju jer je poverljiv.

Španska vlada smatra nelojalnim to što je saveznička država poput Sjedinjenih Američkih Država regrutovala nekoliko svojih zvaničnika da ilegalno pristupe poverljivim podacima, umesto da traže te informacije putem institucionalnih kanala.

Međutim, sposobnost Sančesove vlade da protestuje protiv strateškog partnera kao što je Vašington ograničena je značajem koji američka administracija ima u celokupnoj mreži spoljnih odnosa Španije.

Tanjug/AP/Paul White

Pedro Sančes

Najmračnija epizoda u novijoj istoriji CNI odnosi se upravo na curenje informacija koje je ugrozilo desetine zvaničnika iz same agencije, ali i iz savezničkih zemalja. Godine 2007. bivši agent Roberto Flores uhapšen je zbog prodaje informacija Rusiji o unutrašnjem funkcionisanju CNI i otkrivanja tajnih identiteta desetina operativaca, kako španskih tako i stranih.

Među informacijama koje je Florez dostavio Moskvi bilo je i ime Sergeja Skripalja, ruskog obaveštajnog agenta kojeg je MI6, spoljna obaveštajna služba Velike Britanije držala kao dvostrukog agenta.

Zahvaljujući curenju informacija bivšeg agenta CNI, Rusija je uhapsila i zatvorila Skripalja 2004. U martu 2018. Skripalj i njegova ćerka otrovani su nervnim gasom u gradu na jugu Engleske, ali su uspeli da prežive.

Floresa je u februaru 2010. godine Pokrajinski sud u Madridu osudio na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela izdaje i špijunaže, iako mu je Vrhovni sud kasnije smanjio kaznu na devet godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet