Fokus

Stejt department nudi milione dolara za informacije o ruskom pripadniku međunarodnog kriminalnog klana

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

18:13

Stejt department nudi milione dolara za informacije o ruskom pripadniku međunarodnog kriminalnog klana
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department danas je ponudio nagradu u iznosu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ruskog državljanina Artema Aleksandroviča Usa, zbog učešća u međunarodnom organizovanom kriminalu, čime su kršeni američki zakoni i sankcije.

Ova najava u okviru Programa nagrađivanja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (TOCRP),  usledila je nakon objave krivične optužnice sa 12 tačaka od 19. oktobra 2022, koju je federalna velika porota u Njujorku donela protiv Usa i šest drugih optuženih po istom predmetu, saopštio je Stejt department.

Navodi se da je Us optužen zbog zavere da se prevari odeljenje ili agencija Sjedinjenih Američkih Država, kao i zbog kršenja Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima, bankarske prevare i pranja novca za šverc nafte.

Stejt department ističe da je Us navodno organizovao međunarodnu operaciju prevare, krijumčarenja i pranja novca, delimično preko nemačke privatne kompanije za trgovinu industrijskom opremom i robom koja se nalazi u Hamburgu.

Dodaje se da su, kao vlasnici, Us i još jedan saučesnik navodno učestvovali u raznim aktivnostima kršenja američkih krivičnih zakona, kao i američkih i drugih sankcija.

U to spada nezakonit izvoz miliona američkih dolara u vojnoj i osetljivoj robi dvostruke namene tehnologije od SAD do Rusije i korišćenje finansijskog sistema SAD za olakšavanje šverca miliona barela nafte iz Venecuele, navodi se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet