Evropa

Sančez: Priznavanje palestinske države je neophodan korak za stabilnost regiona

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

20:59

Sančez: Priznavanje palestinske države je neophodan korak za stabilnost regiona
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da je u interesu Evropske unije da prizna palestinsku državu, ističući da je to "neophodan korak da se stane na kraj" izraelsko palestinskom sukobu. 

"Jasno je da moramo pronaći političko rešenje za okončanje ove krize, a to rešenje podrazumeva, po mom mišljenju, priznanje palestinske države", rekao je Sančez u intervjuu za javni servis RETV, prenosi španska agencija EFE.

On je objasnio da je ovo priznanje "u interesu Evrope iz moralnog razloga, jer je ono što vidimo u Gazi neprihvatljivo", ali i iz "geopolitičkog" razloga jer doprinosi "stabilnosti" regiona.

Sančez je rekao da svet mora da kaže Izraelu "da mora da zasniva svoje akcije na međunarodnom humanitarnom pravu".

"Na osnovu slika koje vidimo i sve većeg broja ljudi koji umiru, posebno dečaka i devojčica, ozbiljno sumnjam da Izrael to čini", rekao je on.

Sančez, koji je ponovo imenovan krajem novembra za premijera, obećao je u svom inauguracionom govoru da u Evropi i Španiji "raditi na priznavanju palestinske države".

U slučaju da se unutar Evropske unije ne postigne dogovor, Sančez, čija zemlja trenutno predsedava Evropskim savetom, nije isključio mogućnost da Madrid jednostrano prizna palestinsku državu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa