Evropa

Nemački konzervativci obećavaju da će se boriti protiv krajnje desnice

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2024

-

18:25

Nemački konzervativci obećavaju da će se boriti protiv krajnje desnice
Tanjug/AP/Michael Kappeler - Copyright Tanjug/AP/Michael Kappeler

veličina teksta

Aa Aa

Lider konzervativne opozicione Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) Fridrih Merc založio se za politički obračun sa Alternatvom za Nemačku, ali ne i za njenu zabranu jer bi taj postupak, kako veruje, ultradesničare predstavio kao žrtve.

"Ne treba da im pomognemo da se predstave kao žrtve. Svako ko priča o zabrani samo im daje vetar u leđa“, rekao je Merc, ocenivši da politički centar protiv AfD mora da se bori političkim sredstvima.

On je govorio na kongresu svoje CDU nakon otkrića da su članovi krajnje desničarske struje Unija vrednosti prošle godine razgovarali o planovima za deportaciju "neasimiliranih" građana sa uticajnim ljudima ekstremno desničarske orjentacije i političarima AfD, preneo je Rojters.

Rast cena, ekonomski šok izazvan ruskim napadom na Ukrajinu i teret koji podnose javne usluge zbog velike imigracije doprinose sumornom raspoloženju u Nemačkoj - kažnjavanju svih vladajućih stranaka, navela je agencija.

"Na sledećem partijskom kongresu doneću predlog da članstvo u Uniji vrednosti postane nekompatibilno sa članstvom u CDU", rekao je Merc povodom sastanka održanom u novembru u vili nedaleko od Berlina.

Posle perioda u kome je CDU bila najglasnija kada je reč o imigraciji u nemačkoj politici, Merc je iskoristio konferenciju za novinare da bi istakao distancu svoje stranke o tom i drugim pitanjima u odnosu na AfD.

CDU ima oko 30 odsto podrške birača, dok se AfD približila podršci od 24 procenata.

"Nemačka je decenijama bila zemlja imigracije", rekao je Merc i istakao da je veoma uspešno integrisala imigrante.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa