Evropa

Nedelja štrajkova u Nemačkoj: Najmasovniji skup poljoprivrednika u Berlinu, oko 5.000 traktora blokirali ulice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Dojče vele

15/01/2024

-

13:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Talas prošlonedeljnih demonstracija u kojima su poljoprivrednici traktorima blokirali saobraćajnice širom zemlje, svoj vrhunac trebalo bi da dostigne danas u Berlinu, gde se procenjuje da oko 5.000 traktora i 10.000 poljoprivrednika blokira ulice.

U glavni grad Nemačke, pristižu poljoprivrednici iz cele zemlje, a nezadovoljni poljoprivrednici protestuju i u drugim gradovima te zemlje. 

U najmasovnijem skupu poljoprivrednika u Berlinu, okupljeni su se uputili do Brandenburške kapije, jednog od glavnih simbola ovog grada, i tu će iskazati svoje nezadovoljstvo zbog mera štednje vlade te zemlje.

Na skupu će, osim predstavnika strukovnih udruženja govoriti i savezni ministar finansija Kristijan Lindner, a poslepodne će se predstavnici poljoprivrednika sastati s predstavnicima sve tri vladajuće stranake, prenosi Dojče vele

Nedeljni štrajk poljoprivrednika počeo je u ponedeljak kada su tamošnji poljoprovrednici blokirali autoputeve i glavne saobraćajnice u gradovima širom zemlje, a prvog dana stotine traktora i kamiona ušli su u Berlin.

Pored seoskih puteva širom zemlje, primećena su improvizovana vešala na semaforima, što je jasna aluzija na boje tri vladajuće stranke, koje zajedno čine takozvanu "semafor koaliciju". 

A sve to zbog odluke Nemačke vlade o dodatnim merama štednje kako bi se smanjio teret saveznog budžeta za 2024. godinu. U Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi se, između ostalog i sporno smanjenje subvencija za dizel za poljoprivrednike, koje postoje već 70 godina, ali i veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene.

Šolc pozvao na smirenost i kompromis

Prethodno je kancelar te zemlje Olaf Solc pozvao na smirenost i traženje kompromisa, navodeći da je Nemačka vlada dala dobar predlog koji podrazumeva da se subvencije namenjene poljoprivrednicima ne ukinu odmah, kako je prvobitno bilo najavljeno u decembru, već da se ide na postepeno smanjenje, te da do kompletnog ukidanja dodje u naredne tri godine. 

On je, takođe, rekao da će zvaničnici razgovarati o tome šta još može da se učini da bi poljoprivreda imala dobru budućnost. 

Protesti poljoprivrednika dolaze u trenutku dubokog opšteg nezadovoljstva Šolcovom vladom levog centra. Šolc je priznao da zabrinutost prevazilazi poljoprivredne subvencije, rekavši da krize, sukobi i brige o budućnosti uznemiravaju ljude.

Tanjug AP/Philipp Schulze/dpa via AP

 

"Argumenti pripadaju demokratiji, ali znam i iz ličnog iskustva poslednjih meseci, da argumenti mogu da iscrpe ljude i podstaknu neizvesnost. Moramo biti bolji ove godine", naglasio je Šolc.

On je dodao da su kompromisi, takođe, suštinski deo demokratije. Ali sada, kako je rekao, bes se namerno potpiruje, ekstremisti osuđuju svaki kompromis i na društvenim mrežama i truju svaku demokratsku debatu.      

"Ovo je toksična mešavina koja mora da nas zabrine, kao što i mene veoma zaokuplja", rekao je on.

Desničarski AfD podržao štrajk

Desničarska stranka "Alternativa za Nemačku" (AfD) je saopštila da podržava poljoprivrednike koji širom zemlje protestuju protiv planova nemačke vlade.

"Naš program bi podrazumevao momentalno udvostručenje nadoknade za poljoprivedni dizel, ukidanje oporezivanja vozila bez naknade za poljoprivrednike i stopiranje sumanute energetske politike aktuelne vlade i Evropske unije kako bismo prepolovili cene energenata", napisala je prenedelju dana na društvenoj mreži Iks kopredsednica AfD-a Alis Vajdel.

Međutim, kako prenosi dopisnica Euronewsa, iako su se zvaničnici AfD-a pojavili na protestima, noseći svoje transparente, poljoprivredinici su se ogradili od ove partije. 

Tanjug AP/Michael Probst

 

Nezadovoljni poljoprivrednici su se tom prilikom izjasnili kao "demokratski nastrojeni", te da se sve što ima veze sa sa politikom menja na biralištima.

Oni su istakli da su na ulicama kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočava nemačka poljoprivreda te da će ih biti još više ukoliko vlada ne stane uz svoje građane. 

Trodnevni štrajk mašinovođa i nova upozorenja

Krajem prošle nedelje, u petak uveče, mašinovođe u toj zemlji okončale su trodnevni štrajk, a predsednik sindikata mašinovođa GDL Klaus Vezelski pozvao je, nakon prestanka obustave rada, glavnog operatera železnica Dojče ban da u narednih nekoliko dana razmisli o njihovim zahtevima i zapretio jačim i dužim štrajkovima, ukoliko ne dođe ni do kakvih promena. 

"Nakon što se završi štrajk, daćemo kompaniji malo vremena da dođe k sebi. Ako to ne urade, uslediće naredna industrijska akcija. Biće duže i pogodiće kompaniju još jače", rekao je Vezelski u Berlinu, a prenosi nemački Špigel.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Štrajk mašinovođa održan je nakon što su propali pregovori sindikata GDL i Dojče bana o  povećanju plata i smanjenju radnog vremena zaposlenima u nemačkoj železnici. 

Sindikat traži smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati nedeljno, povišice od 555 evra mesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 evra, a Dojče ban nedavno je pozvao GDL da se vrati za pregovarački sto. 

"Spremni smo za pregovore, spremni smo za razgovor", rekla je tom prilikom portparolka Dojče bana Anja Broker u Berlinu. 

 

Komentari (0)

Evropa