Evropa

Staljin na ikoni izazvao proteste u Gruziji: Kako se lik komunističkog diktatora našao u hramu u Tbilisiju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

15/01/2024

-

21:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zvuči kao mim, i vrlo lako bi to mogao i biti, da se u jednom pravoslavnom hramu u Tbilisiju zaista nije pojavila ikona na kojoj se nalazi komunistički diktator Staljin. Ikona sa likom lidera Sovjetskog Saveza najpre je razbesnela gruzijsku aktiviskinju koja je bacila farbu na spornu sliku, a njen gest razbesneo je pripadnike pro-ruske grupe koji su nasilno pokušali da upadnu u njen stan.

Najpre se na društvenim mrežama 6. januara pojavila fotografija iz jednog hrama u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, na kojoj se vidi ikona, na kojoj se nalazi i pokojni sovjetski diktator Staljin. 

Reč je o široj ilustraciji, na kojoj je predstavljena scena iz života ruske svetiteljke Matrone Moskovske, vizionarke i isceliteljke iz 20. veka, a na fotografiji se vidi kako ona blagosilja nikog drugog no Staljina. 

Ova ikona je postavljena pre nekoliko meseci, ali je u javnost dospela tek kad je bivši opozicioni političar Giorgi Kandelaki to objavio negodujući zbog, kako je rekao, pokušaja da se "jednog od najvećih maosvnih ubica u istoriji" predstavi u "pozitivnom svetlu".

Kako je ikona dospela u hram?

Ikonu na kojoj se nalazi Staljin katedrali su poklonili lideri Alijanse patriota Gruzije, desničarske populističke stranke iz koje kaže da je slika pogrešno protumačena.

Pokušavajući da ospori negativne komentare, lider te partije Davit Tarkhan - Mouravi kaže da Staljin na ikoni ne treba da bude ništa neobično, navodeći da se rimski car i progonitelj hrišćana Dioklecijan prikazuje na ikoni Svetog Đorđa, koja se nalazi u gruzijskim hramovima.

Međutim, oslikana scena na kojoj se vidi razgovor svetilteljke Matrone i Josifa Visarionoviča odnosi se na široko osporavanu tvrdnju u Gruziji, da su se njih dvoje sastali nakon što je Hitlerova Nemačka napala Sovjetski Savez, te da je Staljin poslušao savet svetiteljke posle čega je počela odbrana Sovjetskog Saveza. 

Aktiviskinja razbesnela pro-rusku grupu

I tu bi se verovatno stalo sa ovom pričom da se na društvenim mrežama nije pojavio snimak, od tri sekunde, koji je postavila aktivistkinja iz Tbilisija Nata Peradze, na kome se vidi kako je ušla u crkvu i plavom farbom isprskala ikonu. 

Nakon toga, aktivistkinja je rekla novinarima da Staljin nije bio nikakav heroj, već da je unosio teror i strah među ljude i da je pobio celu njenu porodicu. 

Njen gest razbeseno je deo gruzijske javnosti, tačnije kako prenosi Euronews, pripadnike pro-ruske grupe Alt-Info koji su se okupili isrped njene zgrade, pokušavajući da uđu u stan u kom živi Peradze.

Pokušaj upada u stan aktivistkinje uspeli su da spreče gruzijski policijaci, koji se i dalje nalaze na toj lokaciji kako bi zaštitili aktivistkinju. 

U međuvremenu, sporna ikona koja nosi naziv Sveta Matrona Moskovska je očišćena i sada je, kako je navedeno iz hrama - postavljena na mnogo vidljivije mesto. 

Istovremeno, oglasila se i Gruzijska pravoslavna crkva pozvavši da se kontroverzna ikona ukloni.

Zvaničnici crkve su saopštili da nema pravih dokaza da su se svetiteljka i Staljin ikada sreli, te da ju je zbog toga neophodno ukloniti. 

"Darodavci ikone su pozvani da sami izvrše odgovarajuće izmene ili možemo to i sami", navodi se u saopštenju patrijaršije, prenosi BBC. 

Deo Gruzijaca ponosan na Staljina

A sam Staljin, iako omražen u većem delu bivšeg Sovjetskog Saveza, iako je počinio brojne zločine dok je bio na čelu Sovjetskog saveza, i bio odgovoran za uništavanje crkava širom te zemlje, mnogi Gruzini ga i danas gledaju sa ponosom, a njegovi spomenici se i sada nalaze u ovoj zemlji.

Kako BBC navodi Staljinovo nasleđe u Gruziji je složeno, navodeći da je sam diktator rođen u gradu Gori, na istoku te zemlje 1878. godine. 

Mnogi ljudi u maloj južnokavkaskoj zemlji odbacuju nasleđe Sovjetskog Saveza, prenosi BBC.

Međutim, neki i dalje gledaju na Staljina sa izvesnim ponosom jer je bio skromnog gruzijskog porekla, vodio supersilu i pobedio nacističku Nemačku.

Komentari (0)

Evropa