Evropa

DW: Pregovori nemačkih vlasti sa poljoprivrednicima bez rešenja na vidiku

Komentari

Autor: Tanjug, Dojče vele

16/01/2024

-

12:08

DW: Pregovori nemačkih vlasti sa poljoprivrednicima bez rešenja na vidiku
DW: Pregovori nemačkih vlasti sa poljoprivrednicima bez rešenja na vidiku - Copyright Monika Skolimowska/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kada se nemački ministar finansija Kristijan Lindner popeo na binu ispred Brandenburške kapije u Berlinu, suočio se s ledenim vetrom koji mu duva u lice, piše DW povodom protesta nemačkih poljoprivrednika i navodi da je 10.000 poljoprivrednika, ali i učesnika protesta iz drugih privrednih sektora iz čitave Nemačke besno skandiralo „Gubi se“ i da se Lindnerov govor utopio u moru zvižduka.

Uzalud im je Linder govorio da i on dolazi sa sela, svi njegovi pokušaji da probudi saosećanje ostali su bezuspešni, a na kraju je morao da se umeša i predsednik Udruženja nemačkih poljoprivrednika Joahim Rukvi, koji je rekao da bi Lindnera trebalo barem saslušati i da „zaslužuje poštovanje“.

Scene ispred Brandenburške kapije teško da su mogle biti s više simbolike, navodi DW i ukazuje da je atmosfera bila ledena i da su pokušaji da to bude nešto kao dijalog - propali.

Ministar Lindner branio je plan o smanjenju subvencija za dizel, rekavši da i poljoprivrednici moraju da daju svoj doprinos neophodnoj štednji, a zauzvrat im je ponudio smanjenje birokratije i više preduzetničke slobode.

Čini se da poljoprivrednicima to nije bilo dovoljno, ukazuje DW. U isto vreme, u Bundestagu su se sastali šefova poslaničkih grupa vladajućih stranaka (SPD, Zeleni i FDP) i predstavnici poljoprivrednika.

Tamo je bilo mirnije, iako suštinski podjednako teško jer je i tu kao ključno pitanje dnevnog reda bilo najavljeno smanjenje subvencija za poljoprivrednike, posebno onih za dizel gorivo.

Poljoprivrednici su tražili da vladajuća koalicija u potpunosti odustane od planiranog postepenog ukidanja subvencija.

Šefovi poslaničkih grupa to su odbacili, ali su obećali olakšice. Rolf Micenih iz SPD-a najavio je da koalicija planira da do letnje pauze donese „strukturne odluke“, koje bi trebalo da poljoprivrednicima daju sigurnost u planiranju.

Rešenje za subvencije "još nije pronađeno"

Koalicija namerava da 18. decembra u Bundestagu pokrene raspravu o predlogu rezolucije o olakšicama, koja bi trebalo da bude usvojena do letnje pauze.

Šefica poslanika Zelenih Brita Haselman takođe vidi malo prostora za ublažavanje odluka o smanjenju subvencija. Ona, međutim, poziva na diskusiju o tome kako da više prihoda ostaje farmama, uprkos konkretnim izazovima zbog klimatskih promena, konkurencije i planirane transformacije.

Šef poslaničke grupe Liberala Kristijan Dir vidi poljoprivrednike kao preduzetnike i poziva na pravedne političke okvirne uslove i smanjenje birokratije, jer teret „prevazilazi pitanje dizela za poljoprivredu“.

Čini se da predstavnici Udruženja poljoprivrednika ne gaje prevelike nade, a njihov predstavnik Bernhard Krisken kaže da su ovog ponedeljka 15. januara u Bundestagu razgovarali o mnogim temama o kojima se priča već godinama, ali da rešenje za suštinsko pitanje dizel goriva „još nije pronađeno“.

Monika Skolimowska/dpa via AP

 

Tina Andres iz Saveza organske prehrambene industrije optužuje vladajuću nemačku koaliciju da govori o boljoj budućnosti, a onda poljoprivrednike ostavlja na cedilu.

Predstavnici poljoprivrednika i političari se, čini se, slažu da nema potrebe za novom analizom problema, bilo zbog nedostatka vremena jer je budžet pred usvajanjem, bilo zato što su dve komisije ranije već odradile taj posao, navodi DW.

Liderka poslanika Zelenih Haselman kaže da ne postoji „deficit znanja“, nego „deficit akcije“, odnosno da su problemi poznati već godinama, ali još ništa nije urađeno.

"Najskuplji poljoprivredni dizel u Evropi"

Tereza Šmit iz Udruženja nemačke seoske omladine misli da „rešenje nije na vidiku“ kada je reč o dizelu i naglašava da poljoprivrednici s tim novcem „ne bi išli na odmor“, već bi ga uložili u svoj posao.

"Nikakav pravi iskorak nije načinjen“, izjavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika Rukvid na konferenciji za novinare. Naveo je da je bilo reči o temama o kojima je "bezuspešno razgovarano 30 godina".

Ukidanjem subvencija poljoprivrednici u Nemačkoj bi, uz one u Holandiji, „vozili na najskuplji poljoprivredni dizel u Evropi“. Rezultat pregovora trebalo bi da bude poznat do četvrtka uveče, odnosno nakon sednice Odbora Bundestaga za prilagođavanje budžeta. Ako savezna vlada povuče svoje planove, protesti bi odmah bili prekinuti.

Tanjug/AP

 

U suprotnom, kaže Rukvid, poljoprivrednici zadržavaju pravo da preduzmu dalje mere.

Vladajuća koalicija jasno je pokazala svoj stav: ministar finansija Lindner ne želi da odustane od postepenog ukidanja subvencija, piše DW i ukazuje da frontovi između poljoprivrednika i savezne nemačke vlade za sada ostaju čvrstim, a da je dijalog gurnut u stranu.

Nemački poljoprivrednici počeli su prošlog ponedeljka blokadu pristupnih puteva autoputevima u delovima Nemačke u znak protivljenja vladinom planu da ukine poreske olakšice za nabavku dizela koji se koristi u poljoprivredi, a juče je protest održan u Berlinu.

Poljoprivrednici su počeli proteste nakon odluke vlade o dodatnim merama štednje za smanjenje tereta saveznog budžeta za 2027. godinu.

U Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi se, između ostalog i sporno smanjenje subvencija za dizel za poljoprivrednike, koje postoje već 70 godina, ali i veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene.

Komentari (0)

Evropa