Evropa

"Zakon o Ruandi" izazvao promene kod britanskih Konzervativaca: Zamenici predsednika torijevaca podneli ostavke

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

23:04

"Zakon o Ruandi" izazvao promene kod britanskih Konzervativaca: Zamenici predsednika torijevaca podneli ostavke
"Zakon o Ruandi" izazvao promene kod britanskih Konzervativaca: Zamenici predsednika torijevaca podneli ostavke - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Britanski poslanici Li Anderson i Brendan Klark-Smit podneli su danas ostavke na mesto zamenika predsednika vladajuće Konzervativne partije nakon što je parlament izglasao izmene zakona o vladinom migracionom planu Ruanda.

U zajedničkom pismu, Anderson i Klark-Smit su naveli da su želeli da zakon uspe, ali nisu smartrali da je to moguće pod postojećim pravnim okvirima.

"Dok je naša glavna želja da ojačamo zakon, to znači da, ukoliko bismo glasali za izmene zakona, morali bismo da vam ponudimo ostavke", naveli su u pismu partiji.

Partija premijera Rišija Sunaka je duboko podeljena oko precizne formulacije nacrta zakona koji ima za cilj da blokira tražioce azila da se žale sudu protiv njihovih deportacija, navodi Rojters.

Glasanje o daljim izmenama i mogućnost novog glasanja o zakonu održaće se sutra u britanskom parlamentu.

Britanski Vrhovni sud odlučio je 15. novembra da nije zakonit vladin plan kojim se migranti tražioci azila vraćaju u Ruandu, preneo je tada Rojters.

Sud je javno odbacio vladin apel protiv ranije presude, da se migranti ne mogu slati u Ruandu, jer se ne može smatrati bezbednom trećom zemljom.

Sunak je ranije izjavio da je vladin plan povratka ilegalnih migranata i tražilaca azila u Ruandu "ključan" za rešavanje britanske migrantske krize.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa