Evropa

Bura oko istopolnih brakova u Grčkoj - Crkva se žestoko protivi, Micotakis: "Poštujemo, ali država donosi zakone"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

17/01/2024

-

15:53

Bura oko istopolnih brakova u Grčkoj - Crkva se žestoko protivi, Micotakis: "Poštujemo, ali država donosi zakone"
Bura oko istopolnih brakova u Grčkoj - Crkva se žestoko protivi, Micotakis: "Poštujemo, ali država donosi zakone" - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je da će njegova vlada u parlamentu izneti nacrt Zakona o ravnopravnosti brakova prema kojem će istopolni bračni parovi moći da usvajaju decu koja su trenutno u institucijama, ali neće moći da imaju decu kroz surogat majčinstvo.

Novi nacrt zakona koji će biti predstavljen pred poslanicima u februaru ima za cilj da otkloni postojeću diskriminaciju na osnovu pola i seksualne orijentacije. Štaviše, čini se da čak to ni ne predstavlja predmet polemike u Grčkoj. Ono što je pak, "jabuka razdora" u grčkoj javnosti jeste unapred najavljena odluka da istopolni bračni parovi neće moći da pribegavaju metodama potpomognute oplodnje.

Advokatica Marija-Eufremija Gerasopulu, advokat i doktor pravnih nauka, koja je između ostalog učestvovala u pripremi ovog nacrta, rekla je za Kathimerini da će se diskriminacija istopolnih parova, barem kada je u pitanju osnov prava na decu kroz surogat majčinstvo, nastaviti, zbog čega zemlja rizikuje osudu od strane Evropskog suda za ljudska prava.

Premda neplodnost muči mnoge moderne parove, istopolni parovi iako su braku neće moći da nađu rešenje u veštačkoj oplodnji. Međutim, oni će moći da koriste "rupu u zakonu", odnosno da pomoć potraže u inostrastvu gde je to dozvoljeno, a da roditeljski odnos priznaju u Grčkoj.

Gerasopulu tako ističe da će nastati svojevrni paradoks po kojem će homoseksualni parovi moći da postanu roditelji preko surogat majčinstva u inostranstvu, ali ne i u sopstvenoj zemlji.

Micotakis: Istopolni brakovi da, deca po narudžbi ne

Grčki premijer Kirjakos Micotakis nedavno je govorio o temi koja je uzburkala grčku javnost za javni servis ERT, te istakao da želi da pitanje istopolnih brakova "sazri u društvu" pre nego što iznese predlog u vladu.

Nakon što je naglasio da je opširno proučio ovo pitanje, rekao je da će biti donet zakon o jednakosti braka, odnosno eliminisanje svake diskriminacije po osnovu seksualne orijetancije u pitanju sklapanja bračne veze.

"Šta je zapravo brak? To je vrhunac ljubavi između dvoje ljudi. Istovremeno, to je i pravni ugovor sa pravima i obavezama. Verujem da dijalog neće dugo trajati, ne postavljam nikakvu izbornu prekretnicu. Radimo pravu stvar u pravo vreme i takvo pitanje ne podleže nikakvim rokovima".

Podvukao je da "već 20 zemalja u Evropi zakonski propisuje ravnopravnost braka", pa tako ni Grčka "ne izmišlja toplu vodu", te jasno stavio do znanja da govori "o građanskom, a ne verskom braku".

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

Međutim, izričit je po pitanju toga da se vlada neće mešati u režim potpomognute reprodukcije.

"Ovaj koncept, odnosno da se žene na zahtev pretvaraju u mašine za pravljenje beba, neće se desiti. Želim da budem potpuno jasan, ne radimo ništa što se tiče režima potpomognute oplodnje i tu ništa nećemo menjati", rekao je Micotakis i dodao da neće postojati Roditelj 1 i Roditelj 2.

Za decu koja trenutno žive u porodicama istopolnih parova i nastala su od surogat majki, rekao je da će uvek imati jednaka prava, ali da "nova deca neće moći da se rađaju u Grčkoj na ovakav način"

Komentarišući reakcije, osvrnuo se i na protivljenje Grčke pravoslavne crkve podsećajući da je ona u prošlosti "bila protiv građanskog braka i kremacije mrtvih".

"Saslušaćemo njeno mišljenje, poštovaćemo svako drugačije mišljenje, ali država je ta koja propisuje zakon", izričit je bio Micotakis.

AP Photo/Yorgos Karahalis

 

Budući da je ova tema toliko aktuelna u Grčkoj da gotovo da nema javne ličnosti koja je nije komentarisala "za" ili "protiv", Micotakis se još jednom oglasio u postu na Fejsbuku, napominjući da cilj vlade "nije da deli društvo".

"Već sam objasnio šta će naša zakonodavna inicijativa uključiti, a šta neće. Želim samo da ponovim da moja namera nije da delim grčko društvo. Ono što želimo da uradimo jeste da rešimo pitanje ljuskih prava i ravnopravnosti - da se pravno prizna realnost koja postoji i kod nas. Mi ovom pitanju pristupamo sa stanovišta pravde i rešavanja nepravdi i nejednakosti imajući na umu najbolje interese dece. Ne stvaramo ništa novo, ali želimo da implementiramo ono što se već dešava u 20 zemalja u Evropi i 36 u svetu. S poštovanjem na različita gledišta i zamerke koje su iznete, Grčka, onakva kakvu je ja zamišljam jeste inkuzivna zemlja", naglasio je on.

Crkva: Deca nisu kućni ljubimci i aksesoari

Da grčko društvo zaista još nije spremno za ovakvu debatu, može se videti po reakcijama. Jedan od najvećih protivnika ovakve inicijative jeste upravo i gore pomenuta Grčka pravoslavna crkva koja se izjasnila protiv ovakvog predloga zakona, dok je nekoliko poslanika desničarskih partija i partija desnog centra jasno dalo do znanja da neće glasati za predlog zakona.

U saopštenju Grčke pravoslavne crkve o istopolnim brakovima podvučeno je neslaganje da oni budu roditelji jer "to ne zadovoljava prava dece da imaju oca i majku", ali i sa samim istopolnim brkaovima jer "to neminovno vodi da istopolnom roditeljstvu".

Sveti sinod dalje navodi da "decu ne treba koristiti kao oruđe aktivističkog pritiska", a crkva je čak otišla korak dalje i upozorila da "deca nisu kućni ljubimci za svakog ko želi da se oseća kao čuvar, niti aksesoar koji će formalizovati ili učiniti društveno prihvatljivom istopolnu simbiozu".

AP Photo/Michael Varaklas

 

Sa predlogom zakona ne slaže se ni Grčka katolička crkva koja smatra da se na taj način "menja definicija braka i porodice", kao i da bi takva odluka uticala na "grčko društvo u celini, sve porodice, građane, roditelje, decu i uopšte društveni moral".

"U ovom slučaju menja se kocept roditeljske odgovornosti; menja koncept oca i majke i njihovu odgovornost u vaspitanju dece; menja sastav porodice i doprinos dva biološka roditelja porodičnom životu. Zakonski predlog o kome se raspravlja uskraćuje deci pravo da žive sa ocem i majkom, negira model oca i majke, različitost koja čini ljudsku psihu; uskraćuje deci znanje o poreklu i identitetu, uvodi novi mentalitet i način razmišljanja u obrazovanju i školama naše zemlje", ističe se, između ostalog u saopštenju Svetog sinoda katoličke crkve u Grčkoj.

Pravo na brak jedan od glavnih zahteva LGBT+ zajednice

Euronews Srbija

Advokat Vasilis Sotiropulos zastupa mnoge gej parove koji imaju dete ili žele da ga imaju. On, s druge strane, smatra da je ovo važan trenutak.

"Mnogo je LGBT+ parova sa decom koji čekaju ovaj zakon. Priznavanje njihove veze sa brakom nudi pravnu zaštitu deci jer će oba supružnika biti priznati kao njihovi staratelji. Dakle, to je nešto što se tiče ljudskih prava, a posebno prava dece koja ostaju praktično nevidljiva", rekao je Sotiropulos za Euronews.

Građanski brak je već dugi niz godina jedan od glavnih zahteva LGBT+ zajednice. Svake godine na Prajdu u Atini, nevladine organizacije i aktivisti su tvrdili da imaju punu ravnopravnost.

AP Photo/Yorgos Karahalis

 

Stela Belija je vaspitačica u vrtiću i majka dva tinejdžera. Ona je takođe šef "Duginih porodica u Grčkoj", NVO koja se obraća LGBT+ roditeljima i svim LGBT+ roditeljima koji žele da postanu roditelji ili koji žele da brane svoje pravo na roditeljstvo. Ona smatra da novi zakon nudi zaštitu deci.

"Zamislite sada da ne možete da pokupite svoje dete iz škole, pošto se samo jedan supružnik smatra roditeljem. Nemogućnost da pratim dete u bolnicu, nemogućnost putovanja sa detetom. Od sada će naš odnos sa decom biti priznat zakonom. Ovo je od vitalnog značaja. Do sada su naša deca bile žrtve diskriminacije samo zato što im roditelji pripadaju LGBT+ zajednici", rekla je ona za Euronews.

Prema vladinim izvorima, zakon će doći u parlament na glasanje do kraja februara.

 

Komentari (0)

Evropa