Evropa

Sve veća opasnost od mina u Crnom moru: Rumunija, Bugarska i Turska potpisale sporazum o saradnji

Komentari

Autor: Euronews Romania

18/01/2024

-

15:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Rumunija, Bugarska i Turska potpisale su sporazum prema kojem će zajedno nadgledati Crno more. Tri zemlje će zajedno raditi na čišćenju morskih mina proisteklih iz rata u Ukrajini ili Drugog svetskog rata.

"Crno more se pretvorilo u operacijsko pozorište gde se nezavisna i suverena nacija suočava sa agresijom bez presedana. Kao države koje se graniče sa Crnim morem, zabrinuti smo za bezbednost komercijalnog saobraćaja, s obzirom na to da su brodovi i civilna infrastruktura izloženi opasnosti od lebdećih morskih mina", rekao je Angel Tilvar, ministar odbrane Rumunije.

Od početka rata u Ukrajini, bilo je nekoliko incidenata u vodama Crnog mora. Štaviše, krajem decembra, grčki teretni brod pod panamskom zastavom sudario se sa ruskom minom. Dva mornara su povređena nakon što je izbio požar na palubi broda. Takođe, u oktobru je trgovački brod pod turskom zastavom udario u minu u blizini luke Sulina i pretrpeo manju štetu.

Osim toga, od početka rata u Ukrajini, u rumunskim teritorijalnim vodama otkriveno je i uništeno šest morskih mina koje su ugrožavale bezbednost plovidbe. Sve misije su bile veoma teške i opasne za borbene ronioce koji su ih izvršavali.

Euronews Romania

 

Rumunija će takođe učestvovati u operacijama čišćenja mina sa dva lovca na mine koje je nedavno kupila od Velike Britanije. Prvi brod je isporučen mornarici u decembru i ušao je u proces modernizacije. Biće opremljen podvodnim sonarom za istraživanje i pretraživanje mina i sistemom dronova za neutralizaciju takvih uređaja.

"Sa svim ovim uključenim konzolama koje vidite u ovom trenutku, vršimo minsko traženje, bez obzira na njihov tip, i donje, usidrene i lebdeće mine. Onda prelazimo na deo za klasifikaciju, u suštini neki kontakti se pojavljuju ovde, a to znači da taj kontakt može ili ne mora biti rudnik. Glavna misija koju ima je da sprovede istraživanja od površine do dna vode. Možemo potopiti ugrađeni sonar na dubini od 200 metara", rekao je za Euronews Rumunija Denis Đubernea, komandant broda "Potporučnik Jon Gikulesku".

Rumunska mornarica će primiti drugog lovca na mine do kraja marta. Dva broda koštala su 150 miliona evra, koristila ih je britanska vojska i nedavno su unapređeni. Inače, čim lovci na mine postanu operativni, ovakve misije će izvoditi dronovi što će povećati bezbednost samih pripadnika mornarice.

Od početka rata u Ukrajini, preko 150 morskih mina stiglo je do Crnog mora, od kojih većina potiče iz teritorijalnih voda Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa