Evropa

Predsednik levičarske Sirize predlaže da albanski jezik bude izborni predmet u grčkim školama, a grčki u albanskim

Komentari

Autor: Protothema

18/01/2024

-

13:17

Predsednik levičarske Sirize predlaže da albanski jezik bude izborni predmet u grčkim školama, a grčki u albanskim
Predsednik levičarske Sirize predlaže da albanski jezik bude izborni predmet u grčkim školama, a grčki u albanskim - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik vodeće opozicione grčke levičarske partije Siriza Stefanos Kaselakis predložio je juče, a nakon sastanka sa predstavnicima albanske zajednice u Grčkoj, da albanski jezik postane izborni predmet u grčkim školama, kao i da se grčki jezik nađe kao izborni predmet u albanskim školama, prenosi Proto thema.

"Imigracija je pitanje koje Siriza nikada nije koristila kao oruđe u odnosu na druge partije u našoj zemlji i ponosni smo na odgovoran odnos koji smo zauzeli", naglasio je Kaselakis.

On je istakao da su problemi sa kojima se suočava albanska zajednica u Grčkoj veliki, usled čega je u poslednjih nekoliko godina povećana njihova nesigurnost.

"Ne može se govoriti o obnavljanju prebivališta na tri godine, kada je potrebno dve i po godine da se prihvati molba. Odnosno, mi ove ljude, sa kojima živimo u istoj državi, u suštini stavljamo u talačku krizu", rekao je Kaselakis.

Istovremeno, kako je objasnio, na odnose dve zemlje treba gledati na različite, kreativne načine. U tom kontekstu je kao primer naveo temu izbora drugog stranog jezika.

"Ovde u Grčkoj nemamo albanski kao jezik izbora. Kao što bi Albanija morala da ima grčki kao jezik izbora i to na čitavoj teritoriji Albanije", rekao je on.

Kaselakis se osvrnuo i na godišnjicu ubistva dvadesetsedmogodišnjaka iz Pakistana Šahjata Lukmana u atinskom naselju Petralona koji je, kako kaže, izgubio život "u talasu rasizma koji se može izbeći ako postoji odgovarajuća politika inkluzije".

"Imamo istorijske veze sa albanskom zajednicom", istakla je Nina Kasimati iz Odeljenja za imigracionu politiku Sirize.

"Zatezanje veza naša dva naroda može samo nas nas učini jačim i uticajnijim u regionu i šire u Evropi", dodala je.

Komentari (0)

Evropa