Evropa

Britanija uspešno testirala lasersko oružje dugog dometa DragonFire

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

14:46

Britanija uspešno testirala lasersko oružje dugog dometa DragonFire
Ruski laserski sistem Peresvet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je sprovela nove testove laserskog naoružanja dugog dometa DragonFire, koje je uspešno pogodilo nekoliko vazdušnih ciljeva, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Tokom testiranja na raketnom poligonu Ministarstva odbrane na Hebridima, sistem oružja DragonFire laserski usmerene energije uspešno je izveo prvu paljbu laserskog oružja velike snage u Velikoj Britaniji na vazdušne ciljeve, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na sajtu britanske vlade.

Domet DragonFire je poverljiv, ali je Ministarstvo saopštilo da je sredstvo za uništavanje ciljeva sposobno da pogodi bilo koji vidljivi cilj.

Ova faza testiranja pokazala je sposobnost DragonFire da gađa vazdušne ciljeve na odgovarajućim dometima, što je važan korak da ova tehnologija uđe u upotrebu.

Britanska vojska i mornarica razmatraju upotrebu ovog oružja u okviru protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju.

Prema rečima britanskog ministra odbrane Granta Šapsa, takvo napredno oružje bi moglo fundamentalno da promeni borbeni prostor smanjenjem zavisnosti od skupe municije i smanjenjem kolateralne štete.

Stvaranje oružnog sistema DragonFire omogućeno je zahvaljujući zajedničkom investicionom paketu Ministarstva odbrane i industrije u iznosu od 100 miliona funti, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa