Evropa

Direktor Simensa upozorava na porast desnog ekstremizma u Nemačkoj: Svako ko glasa za AfD bira gubitak prosperiteta

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

15:40

Direktor Simensa upozorava na porast desnog ekstremizma u Nemačkoj: Svako ko glasa za AfD bira gubitak prosperiteta
Direktor Simensa upozorava na porast desnog ekstremizma u Nemačkoj: Svako ko glasa za AfD bira gubitak prosperiteta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor kompanije Simens Energy Džo Kezer upozorio je na porast desničarskog ekstremizma u Nemačkoj, u vreme kada zemlja ulazi u drugu nedelju protesta protiv krajnje desničarske stranke Alternative za Nemačku (AfD).

"Ukoliko je sve tačno kako je objavljeno u javnosti, onda je to apsolutno zgražavajuće" rekao je Kezer za Rojters, govoreći o izveštajima o nedavnom sastanku krajnje desničarskih ekstremista u Potsdamu.

Na sastanku ekstremnih desničara govorilo se masovnim deportacijama Nemaca stranog porekla, objavio je portal Korektiv, koji se bavi istraživačikim novinarstvom. "Ovo izaziva gorka sećanja", rekao je Kezer.

AfD, koji se kotira na drugom mestu u anketama za nacionalne izbore, negirao je da se slaže sa izrečenim na sastanku.

Kopredsednica AfD Alis Videl otpustila je jednog od svojih savetnika, koji je učestvoavo na sastanku u Potsdamu.

Naglašavajući lekcije iz nemačke istorije, Kezer je upozorio na moguću štetu Nemačke u svetu i pozvao nemačke kompanije da javno upozore na posledice.

On je rekao da bi učestvovao u demonstracijama protiv krajnje desnice, koji se već održavaju u mnogim gradovima.

"Ne smemo ponoviti ovu grešku. Zaista sam zabrinut za našu demokratiju. Svako ko glasa za AfD bira gubitak prosperiteta zemlje i njenih građana", rekao je Kezer.

Protesti se održavaju i danas u gradovima Nemačke, poput Minhena i Frankfurta gde se do 14.00 okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi.

"Zahvalan sam što desetine hiljada ljudi izlazi svakodnevno na ulice nemačke u borbi protiv rasizma, govora mržnje i bore se za našu demokratiju", naveo je Olaf Šolc na platformi X.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa