Evropa

Fakultet u Pragu otvorio vrata na jedan dan: "Ovo je važno za proces ozdravljenja"

Komentari

Autor: index.hr

21/01/2024

-

17:18

Fakultet u Pragu otvorio vrata na jedan dan: "Ovo je važno za proces ozdravljenja"
Fakultet u Pragu otvorio vrata na jedan dan: "Ovo je važno za proces ozdravljenja" - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Filozofski fakultet Karlova univerziteta u Pragu je danas na jedan dan otvorio svoja vrata, nastojeći da umiri šokiranu akademsku zajednicu mesec dana nakon što je u ovoj instituciji ubijeno 14 ljudi.

Ovo je "vrlo važan korak za proces ozdravljenja" akademske zajednice, izjavila je dekan fakulteta Eva Leheckova.

Svrha kratkoga ponovnog otvaranja ove visokoškolske ustanove je udovoljiti potrebi pripadnika  zajednice da se fizički vrate u zgradu, istovremeno sledeći savete psihologa koji smatraju da bi se zaposleni i studenti trebali uskoro vratiti na mesto tragedije.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Leheckova je novinarima rekla da je fakultet "prilično tih već mesec dana" i da se "nestrpljivo čeka povratak uobičajenim aktivnostima". Prodekan Martin Pehal je kazao da su za danas predviđena predavanja, razmena knjiga i umetnički nastupi.

Nastava ponovo počinje 19. februara

 

 

Predviđeno je da se nastava na fakultetu nastavi od 19. februara, mada će četvrti sprat na kojem se dogodila pucnjava ostati zatvoren do daljnjega, rekla je Leheckova. Krajem decembra iz uprave fakulteta su rekli da će zgrada ostati zatvorena najmanje do kraja januara.

Podsetimo da je 21. decembra 24-godišnji student otvorio vatru u prostorijama fakulteta, usmrtivši pritom 14 ljudi, a zatim je počinio samoubistvo. Ranjene su 24 osobe. Napad je jako potresao Češku, zemlju s oko 10.8 miliona stanovnika, članicu Evropske unije i NATO-a u kojoj su ovakvi napadi i pucnjava veoma retki.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Policija je objavila da je 15. decembra u predgrađu Praga, nekoliko dana pre pucnjave na fakultetu, ubio i dvoje nasumično odabranih ljudi, mladog oca i njegovu dvomesečnu kćer. Na dan pucnjave ubica je najpre usmrtio sopstvenog oca u kući  u kojoj su zajedno živeli. Policija je objavila da njegovi motivi još nisu razjašnjeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa