Evropa

"Moramo da udaramo duže i jače": Nemačke mašinovođe opet štrajkuju, ugrožena je ekonomija

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

11:01

"Moramo da udaramo duže i jače": Nemačke mašinovođe opet štrajkuju, ugrožena je ekonomija
"Moramo da udaramo duže i jače": Nemačke mašinovođe opet štrajkuju, ugrožena je ekonomija - Copyright Tanjug/Bodo Marks/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke mašinovođe su od dva sata posle ponoći ponovo stupili u štrajk koji će, kako je ranije najavljeno, trajati do ponedeljka uveče.

To je već četvrta akcija sindikata GDL koji je odbio novu ponudu za povećanje plata koju mu je u petak dostavio železnički operater "Dojče Ban".

Štrajku nemačkih mašinovođa, jednom od najvećih do sada, kako prenosi Rojters, pridružili su se i mašinovođe teretnih vozova.

Portparol "Dojče Bana" ponovio je da veruje u kompromis i istakao da novi šestodnevni štrajk mašinovođa može da utiče na ekonomiju.

"Verujemo da morate doći za sto, morate pronaći kompromise. To je jedini način", rekao je portparol "Dojče Bana" novinarima.

Sa druge strane, lider sindikata GDL Klaus Vezelski rekao je za emiter ARD da je on spreman na kompromis, ali da, kako je rekao, ponude "Dojče Bana" nisu otišle dovoljno daleko.

"Moramo da udaramo duže i jače, jer je menadžment železnice otporan na savete", rekao je Vezelski.

"Dojče Ban" i sindikat GDL od novembra se spore oko kolektivnog ugovora o platama, pošto zaposleni traže da se radna nedelja, uz neizmenjene visine plata, za smenske radnike smanji sa 38 na 35 sati. 

Sindikat mašinovođa GDL ovog meseca već je održao trodnevni štrajk od 10. januara, zahtevajući smanjenje radnog vremena i povećanje plata, izazivajući haos u železničkom saobraćaju širom Nemačke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa