Evropa

Počeo najavljeni šestodnevni štrajk mašinovođa u Nemačkoj: "Šteta i do milijardu evra"

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

16:53

Počeo najavljeni šestodnevni štrajk mašinovođa u Nemačkoj: "Šteta i do milijardu evra"
Počeo najavljeni šestodnevni štrajk mašinovođa u Nemačkoj: "Šteta i do milijardu evra" - Copyright Tanjug/Bodo Marks/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Šestodnevni štrajk nemačkih mašinovođa, koji je počeo danas, mogao bi da nanese štetu privredi od oko milijardu evra, izjavio je šef Odeljenja za analizu konjunkturnog razvoja u Institutu nemačke privrede (IW) Mihael Gremling.

"Ako se proizvodnja smanji ili prekine zbog logističkih problema s dostavom robe ili sirovina, šteta bi mogla da iznosi i 100 miliona evra na dnevnom nivou", dodao je Gremling, prenosi Dojče vele.

U slučaju najavljenog šestodnevnog štrajka, troškovi ne bi rasli linearno, već bi se delimično i multiplicirali.

"Tu smo veoma brzo štete koja iznosi milijardu evra", dodaje Gremling.

Štrajk neće pogoditi samo nemačku železnicu, već i brojna preduzeća koja železnicom transportuju robu ili potrebne sirovine. Posledice će osetiti i susedne zemlje, s obzirom na to da čak 60 odsto ukupnog teretnog saobraćaja nemačke železnice otpada na transport širom Evrope.

"Nemačka je logističko srce Evrope", ukazuje Tomas Puls iz Instituta nemačke privrede.

Nemačke mašinovođe su od dva sata posle ponoći ponovo stupili u štrajk koji će, kako je ranije najavljeno, trajati do ponedeljka uveče. To je već četvrta akcija sindikata GDL koji je odbio novu ponudu za povećanje plata koju mu je u petak dostavio železnički operater "Dojče Ban".

Štrajku nemačkih mašinovođa, jednom od najvećih do sada, kako prenosi Rojters, pridružili su se i mašinovođe teretnih vozova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa