Evropa

Lego kocke zaštićene patentom: Opšti sud Evropske unije presudio u korist danskog proizvođača igračaka

Komentari

Autor: FoNet

24/01/2024

-

23:31

Lego kocke zaštićene patentom: Opšti sud Evropske unije presudio u korist danskog proizvođača igračaka
Lego kocke zaštićene patentom: Opšti sud Evropske unije presudio u korist danskog proizvođača igračaka - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Opšti sud Evropske unije danas je, posle višegodišnjeg spora, presudio u korist danskog proizvođača igračaka Lego, odlučivši da su čuvene Lego kocke zaštićene patentom.

Nemačka kompanija Delta Sport Handelskontor, koja se takođe bavi proizvodnjom igračaka, zatražila je od Kancelarije Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) da ukine zaštitu Lego kocke sa četiri klina u sredini, koju je danski gigant registrovao kao zaštićenu 2010. godine, prenosi Politiko.

Kancelarije EU za intelektualnu svojinu je 2019. to prihvatila i poništila je zaštitu za Lego kocke, da bi Opšti sud EU dve godine kasnije poništio tu odluku.

Nakon toga je Kancelarija odbacila zahtev kompanije Delta Sport Handelskontor.

Nemačka kompanija se potom žalila Opštem sudu, ali je sudsko veće danas odbacilo tu tužbu, navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije.

U obrazloženju se navodi da je tužba odbačena zbog toga što Delta Sport Handelskontor nije predočila dokaz da Lego kocka ne ispunjava sve neophodne uslove da bude zaštićena kao patent.

Tu verovatno neće biti kraj sporenja, jer Delta Sport Handelskontor ima pravo da se na današnju presudu Opšteg suda žali Evropskom sudu pravde, ali za sada nije poznato da li će to uraditi.
 

Komentari (0)

Evropa