Evropa

Francuski poljoprivrednici blokirali auto-puteve, bacali paradajz i kupus iz uvoza

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

17:23

Francuski poljoprivrednici blokirali auto-puteve, bacali paradajz i kupus iz uvoza
Francuski poljoprivrednici blokirali auto-puteve, bacali paradajz i kupus iz uvoza - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Francuski poljoprivrednici nastavili su danas proteste blokadom auto-puteva i bacanjem sanduka sa uvezenim proizvodima.

Oni zahtevaju hitne mere vlade u vezi sa niskim cenama otkupa poljoprivrednih proizvoda, zelenom regulacijom i politikom slobodne trgovine.

Poljoprivrednici su rekli da će se protesti, koji sada ulaze već u drugu nedelju, nastaviti sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, što predstavlja prvi veliki izazov za novog premijera Gabrijela Atala, preneo je Rojters.

"Sve mogućnosti su i dalje na stolu", rekao je novinarima Arno Gajo, predsednik sindikata mladih poljoprivrednika, upitan o tome da bi poljoprivrednici mogli da počnu da blokiraju saobraćaj u Parizu već sutra.

Francuske obaveštajne službe su upozorile vladu da su regionalni poljoprivredni sindikati pozvali svoje članove da naprave zajedničke planove delovanja u prestonici, objavili su list "Parizijen" i BFMTV.

Dok je Atal pozvao ministre da se okupe sutra sa ciljem objavljivanja konkretnih predloga, poljoprivrednici su koristili bale sena i traktore da blokiraju glavne autoputeve širom Francuske.

Gajbe paradajza, kupusa i karfiola, za koje je rečeno da su uvezeni, razbacani su preko auto-puta koji povezuje Marsej i Lion, drugi i treći najveći grad u Francuskoj.

U jugozapadnom predgrađu Pariza, desetine traktora se usporeno kretalo tokom jutarnjeg špica.
Upitan kada će demonstranti ukinuti blokade na putevima, Gajo je rekao da je to pitanje za Atala navodeći da premijer ima "ključ u rukama".

Poljoprivrednici u Francuskoj, kao i u susednim evropskim državama, protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa