Evropa

Turska šalje SAD ratifikaciju za pristupanje Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

18:15

Turska šalje SAD ratifikaciju za pristupanje Švedske u NATO
Turska šalje SAD ratifikaciju za pristupanje Švedske u NATO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska će uskoro poslati konačni instrument ratifikacije za pristupanje Švedske u NATO u Vašington, što je potez za koji lideri u Beloj kući i Ankari kažu da otvara put ka turskoj kupovini američkih borbenih aviona F-16.

Turski parlament juče je odobrio zahtev Švedske za članstvo u NATO, nakon višemesečnih razmatranja. Prema pravilima NATO-a, završni dokument u procesu, instrument ratifikacije, potrebno je poslati u arhivu Stejt departmenta u Vašingtonu nakon odobrenja parlamenta određene zemlje.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da Vašington pozdravlja odobrenje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dok je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao za Rojters da je "oduševljen" odlukom Ankare.

"Radujemo se što ćemo dobiti instrument ratifikacije i pozdraviti Švedsku kao 32. saveznicu NATO-a", rekao je Blinken na platformi X.

Erdogan i američki zakonodavci su prethodno povezivali konačno odobrenje Ankare Švedskoj za članstvo u NATO-u za tursku kupovinu borbenih aviona Lockheed Martin F-16 i kompleta za modernizaciju, za ukupno 20 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon glasanja u turskom parlamentu, predsednik SAD Džozef Bajden je poslao pismo Kongresu o svojoj nameri da započne formalni proces prodaje F-16 Turskoj.

"Ovo čekamo. Naravno, ishod iz Vašingtona će nam dati mogućnost da što pre započnemo proces slanja F-16 u Tursku", dodao je Ergodan.

Da bi Švedska postala punopravna članica Alijanse, potrebno je da njen zahtev odobri još mađarski parlament.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa