Fokus

Bela kuća pozvala Kongres da odobri prodaju aviona F-16 Turskoj u vrednosti od 20 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

23:49

Bela kuća pozvala Kongres da odobri prodaju aviona F-16 Turskoj u vrednosti od 20 milijardi dolara
Bela kuća pozvala Kongres da odobri prodaju aviona F-16 Turskoj u vrednosti od 20 milijardi dolara - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća poslala je danas pismo članovima Kongresa pozivajući ih da Turskoj odobre prodaju aviona F-16 i kompleta za modernizaciju kompanije Lokid Martin u vrednosti od 20 milijardi dolara, prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore. 

Turski parlament ratifikovao je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, otklanjajući veliku prepreku proširenju zapadnog vojnog saveza posle 20 meseci odlaganja. 

Izvori su rekli da je pismo poslato danas i da administracija u Vašingtonu još nije zvanično obavestila Kongres o planovima za prodaju.

Odugovlačenje Turske da odobri ratifikaciju bio je glavna prepreka da bi Kongres odobrio sporazum o borbenim avionima. 

Kongresmeni su rekli da čekaju ratifikaciju, uključujući i potpis predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pre nego što odluče da li da odobre prodaju.

Turska je u oktobru 2021. zatražila kupovinu lovaca F-16 kompanije Lokid Martin za 20 milijardi dolara i skoro 80 ​​kompleta za modernizaciju za svoje postojeće ratne avione.

Lideri komiteta za spoljne poslove američkog Senata i Predstavničkog doma za spoljne poslove razmatraju svaku veću inostranu prodaju oružja.

Oni redovno postavljaju pitanja ili izražavaju zabrinutost u vezi sa ljudskim pravima ili diplomatskim pitanjima koja mogu odložiti ili zaustaviti takve dogovore.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet