Evropa

Poljska izdala vizu atletičarki koja se plaši povratka u Belorusiju

Komentari

Autor: Euronews

02/08/2021

-

13:43

Poljska izdala vizu atletičarki koja se plaši povratka u Belorusiju
Kristina Tsimanoskaja - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Beloruska atletičarka Kristina Timanovska dobila je vizu za Poljsku, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova zemlje.

24-godišnja sprinterka, koja se trenutno nalazi na Olimpijskim igrama u Tokiju rekla je da se plaši za svoju bezbednost ako se vrati u Belorusiju.

Ona tvrdi da su beloruski zvaničnici, nakon što je kritikovala vođenje tima u Japanu, pokušali da je prisile da se vrati nazad. Timanovska je podigla uzbunu i Poljska joj je pritekla u pomoć.

"Kristina Timanovska, beloruska atletičarka već je u direktnom kontaktu sa poljskim diplomatama u Tokiju. Dobila je humanitarnu vizu. Poljska će učiniti sve što je potrebno da joj pomogne u nastavku sportske karijere", rekao je Martin Pžrdač, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske na Tviteru.

Ranije je Arseni Ždanjevič, suprug Timanovske rekao da će se verovatno prijaviti za azil u Poljskoj.

Tokom vikenda Timanovska se obratila Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) za pomoć nakon što je tvrdila da su zvaničnici iz njene zemlje pokušali da je deportuju iz Japana. Nakon sukoba na tokijskom aerodromu, MOK je saopštila da se Timanovska nalazi na sigurnom.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Inače, nekoliko evropskih zemalja ponudilo je azil sportiskinji, uključujući Češku i Sloveniju.

Sve je počelo kada je Timanovska kritikovala beloruske vlasti na Instagramu jer su je prijavile za štafetu 4k400 metara uprkos tome što se nikada ranije nije takmičila u ovoj kategoriji.

Atletičarka je u nedelju saopštila da joj je trener rekao kako je "Belorusija obustavila njeno učešće na OI", kao i da će je do međunarodnog aerodroma u Tokiju ispratiti zvaničnici nacionalnog olimpijskog komiteta te zemlje.

Međutim, Timanovska je pozvala japansku policiju na aerodromu Haneda i nije se ukrcala na let. MOK kaže da je od beloruskih državnih olimpijskih zvaničnika zatražio pojašnjenje spora.

S druge strane, beloruski olimpijski komitet, na čijem je čelu sin predsednika Aleksandra Lukašenka, tvrdio je da je učešće Timanovske na OI obustavljeno zbog "odluke lekara i njenog emocionalnog i psihičkog stanja".

Sprinterka je u ponedeljak trebalo da se takmiči na 200 metara za žene.

Komentari (0)

Evropa