Evropa

U Francuskoj danas protestni marš zbog nesreće u kojoj su poginule majka i ćerka

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

12:08

U Francuskoj danas protestni marš zbog nesreće u kojoj su poginule majka i ćerka
U Francuskoj danas protestni marš zbog nesreće u kojoj su poginule majka i ćerka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Protestni marš povodom saobraćajne nesreće u kojoj su poginule majka i ćerka dok su učestvovale u blokadi farmera u Pamijeu na jugozapadu Francuske biće održan danas u tom gradu, najavila je njihova porodica.

Kako je najavljeno, u maršu će učestvovati poljoprivrednici koji će ostaviti cveće u blizini mesta nesreće.

Takođe su rekli da tokom marša neće biti političkih govora, niti zahteva, javila je BFMTV.

Počela je i akcija prikupljanja pomoći za porodicu.

profimedia

 

Nesreća se dogodila 23. januara, a poginule su poljoprivrednica i njena 12-godišnja ćerka, dok je suprug star oko 40 godina preživeo, iako je teško povređen, ali nije životno ugrožen.  

Troje putnika koji su bili u automobilu koji je izazvao nesreću privedeni su, a protiv vozača je podignuta optužnica u sredu uveče.

Javni tužilac rekao je da je vozač priznao da je zaobišao specijalni sigurnosni uređaj koji je blokirao pristup državnom putu 20 na kojem je bila blokada poljoprivrednika.

Naložena je obdukcija majke i ćerke.

profimedia

 

Francuski premijer Gabrijel Atal u petak je predstavio hitne mere za pomoć poljoprivrednicima, ali glavni sindikati farmera pozivaju na nastavak protesta.

Prestanak blokade na autoputu A64 kod Karbona očekuje se danas popodne, dok se blokade ostalih puteva u Francuskoj i dalje nastavljaju.

Sindikat mladih poljoprivrednika najavio je proteste farmera u Parizu sledeće sedmice.    

profimedia

 

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, što traže i poljoprivrednici širom Evrope.

Farmeri su blokirali puteve u delovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.
 

Komentari (0)

Evropa