Evropa

Francuski ministar unutrašnjih poslova razgovarao sa savetnicima o merama policije protiv protesta farmera

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2024

-

20:43

Francuski ministar unutrašnjih poslova razgovarao sa savetnicima o merama policije protiv protesta farmera
Francuski ministar unutrašnjih poslova razgovarao sa savetnicima o merama policije protiv protesta farmera - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen razgovarao je danas sa najbližim saradnicima o odgovoru policije na pretnje nezadovoljnih poljoprivrednika, koji su najavili da će blokirati Pariz.

Darmanen je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma i da bi sprečili svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad, prela je televizija BFM.

Iz policije poručuju da će delovati umereno i da će intervenisati samo u slučaju krajnje nužde, ukoliko bude ugrožen integritet ljudi, ili javne ili privatne zgrade budu izložene ozbiljnoj šteti.

Poljoprivrednici iz dva sindikata su za sutra od 14 sati najavili blokadu "na neodređeno vreme".

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, što traže i poljoprivrednici širom Evrope.

Tanjug AP/Thibault Camus

 

Farmeri su blokirali puteve u delovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.

Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, a posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa