Evropa

U Hagu se nastavlja suđenje bivšim vođama OVK: Predviđeno svedočenje oko 300 svedoka tokom postupka

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

09:10

U Hagu se nastavlja suđenje bivšim vođama OVK: Predviđeno svedočenje oko 300 svedoka tokom postupka
U Hagu se nastavlja suđenje bivšim vođama OVK: Predviđeno svedočenje oko 300 svedoka tokom postupka - Copyright Tanjug/AP/Koen van Weel

veličina teksta

Aa Aa

Pred Specijalizovanim većima u Hagu danas će biti nastavljen sudski proces protiv bivših čelnika OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Njima je suđenje počelo 3. aprila 2022. godine, a u pritvoru u Hagu nalaze od oktobra, odnosno novembra 2020. godine.

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je ranije da ima više od 300 svedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, na severu Albaniji.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa