Aktuelno

Specijalni sud produžio pritvor Tačiju i Veseljiju, postoji opasnost da utiču na svedoke

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

13:56

Specijalni sud produžio pritvor Tačiju i Veseljiju, postoji opasnost da utiču na svedoke
Specijalni sud produžio pritvor Tačiju i Veseljiju, postoji opasnost da utiču na svedoke - Copyright Tanjug/AP/Koen van Weel

veličina teksta

Aa Aa

Bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju produžen je pritvor u Hagu. Tu odluku doneo je predsednik suda, a kako se navodi, Specijalizovana veća su navela da postoji opasnost da utiču na svedoke i tražilo je da se sledeće ročište o tom pitanju održi krajem januara.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija