Politika

Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Hašimu Tačiju

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

21:00

Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Hašimu Tačiju
Hašim Tači - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni sud u Hagu produžio je pritvor bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saopšteno je iz tog suda.

Angela Grip, šef za komunikaciju sa javnošcu Specijalizovanih veća Kosova saopštila je da je u slučaju "Tači i drugi" 25. januara dostavljena javna verzija odluke sudije za prethodni postupak kojom je Tačiju određen dalji pritvor.

Statusna konferencija o napretku postupka protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biće održana 4. februara, preneo je prištinski Reporteri.

Optuženi za ratni zločin i zločin protiv čovečnosti

Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optžnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija