Politika

Advokat Gaši: Suđenje Tačiju trajaće više od pet godina

Komentari

Autor: Kosovo online

19/01/2022

-

11:31

Advokat Gaši: Suđenje Tačiju trajaće više od pet godina
Advokat Gaši: Suđenje Tačiju trajaće više od pet godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje bivšem lideru OVK i nekadašnjem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju počeće ove godine, ali će trajati više od pet, izjavio je advokat Tom Gaši za Kosovo onlajn.

Protiv nekadašnjeg predsednik Kosova i šefa OVK Hašima Tačija optužnica je potvrđena 26. oktobra 2020. godine i tereti ga za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. Optužnicom su obuhvaćeni i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, koji su se izjasnili da nisu krivi. Oni su uhapšeni 5. novembra 2020. i prebačeni su u pritvor u Hagu.

Gaši očekuje da suđenje Tačiju počne ove godine, iako je najavljivano za septembar i decembar prošle godine.

"Nigde u svetu, u normalnim sudovima, ne može biti neko uhapšen i da se nakon toga i dalje vrši istraga, nakon podizanja i potvrđivanja optužnice. Mislim da to nije normalno.  Apsolutno to se nikada nigde nije deslio i zbog toga mislim da će suđenje početi ove godine, ali da će trajati više od pet godina", kazao je Gaši.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu produžio je pritvor nekoliko puta bivšim vođama OVK.

Gaši smatra da Specijalni sud u skorije vreme neće doneti odluku da lideri OVK budu pušteni da se brane sa slobode, iako uslova za njihovo obezbeđivanje ima.

On napominje da je njegova uloga da svakom pripadniku OVK, koji se nalazi u Hagu, pomogne, a da je najveća pomoć sa njegove strane ta što priprema tužbu protiv Dika Martija i ostalih koji su umešani u prikazivanje zločina "vađenje ljudskih organa u jednom selu u Albaniji tokom rata".

Gaši smatra da se to nikada nije dokazalo, a je dovelo do stvaranja Specijalnog suda koji je, prema njegovom mišljenju rasistički, i optužuje jednu stranu, a u ratu 1998-99 bile su dve strane, Srbija i Kosovo.

Gaši je mišljenja da ako u Specijalnom sudu bude doneta oslobađajuća presuda, Srbi u nju neće verovati, i suprotno, ukoliko neko bude osuđen od članova OVK, Albanci neće verovati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija