Politika

Ispitivanjem bivše službenice misije OEBS-a u Prištini nastavljeno suđenje Tačiju i bivšim liderima OVK

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

23:49

Ispitivanjem bivše službenice misije OEBS-a u Prištini nastavljeno suđenje Tačiju i bivšim liderima OVK
Ispitivanjem bivše službenice misije OEBS-a u Prištini nastavljeno suđenje Tačiju i bivšim liderima OVK - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Hagu je danas nastavljeno suđenje bivšim liderima OVK ispitivanjem svedoka -  bivše službenice misije OEBS-a u Prištini Sandre Mičel, koja je ponovila da je prilikom sastanaka sa Tačijem 1999. godine on negirao da je ta teroristička organizacija kidnapovala i zatvarala Srbe i neistomišljenike.

Mičel, Amerikanka koja je radila u OEBS-u u vreme kada je šef te misije na Kim bio Vilijam Voker, rekla je i da su tada ispred štaba OEBS-a u Prištini protestvovale porodice Srba, koje su se pitale gde su njihovi nestali.

Prema njenim rečima, u to vreme Tači je preuzeo ulogu lidera na KiM i da je on donosio sve političke odluke.

"Najvidljiviji lideri OVK na terenu su bili Agim Čeku koji je bio zadužen za komunikaciju sa NATO alijansom i Tači koji je donosio političke i zakonske odluke. Neko mi je rekao da je Tači postavio gradonačelnike, ali se ne sećam da sam videla dokumenta o tome. Često je dolazio u kancelariju Kušnera, sa EU o obnovi, sa Unhcr-om, organizovane su donatorske konferencije", rekla je Mičel.

Na pitanje kako bi opisala bezbednosnu situaciju nakon povlačenja srpskih snaga, ona je rekla da nije bilo puno bezbedno, da je negde postojao otpor, ali da su to više bili građanski nemiri.

"Bilo je okršaja između OVK i Srba. Srbi su se povukli po dogovoru, u Kosovskoj Mitrovici je stalno je bilo nasilja. Mitrovice se najviše sećam jer sam bila tu tokom jednog od okršaja. Bilo je dosta suzavca, ne sećam se ko je bio regionalni direktor Unmik-a i bilo je okršaja na obe strane. Pokušavali su da pomere albansku masu ljudi, a da se srpska vrati nazad. Telefonom su zvali Tačija, neko iz OEBS-a ili Unmika. Tači je kontaktirao albanske vođe na terenu i tražio da se povuku", rekla je ona.

Prema njenim rečima misija OEBS-a je prikupljala informacije sa terena kroz razgovor sa lokalnim službenicima, koji su nam govorili da predstavljaju privremenu vladu i da ih je Tači postavio.

Kako je rekla OEBS se bavio raznim pitanjima - od razgovora sa predstavnicima Elektroprivrede, jer je velikom broju ljudi bila isključena struja, do spaljivanja kuća i proterivanja Roma.

"U Peći je bilo Roma, a većina građana koji su bili kosovski Albanci su smatrali da su Romi sarađivali sa srpskim vlastima i oni su iseljeni iz domova i potražili zaklon ispod jednog mosta, a UNHCR im je pružao pomoć. Tači je bio uključen u te događaje i bilo je puno reakcija zbog napada na Rome", rekla je Mičel.

Mičel je prošle nedelje na suđenju bivšem lideru tzv. OVK u Hagu Hašimu Tačiju, rekla da je Tači 1999. godine negirao da je OVK počinio zločine nad Srbima i Romima, kao i da su zlodela nad njima postala obrazac. 

Mičel se i ranije pojavljivala pred sudom u hagu, kao svedok na suđenjima Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragolubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.  
Bivši lideri tzv. OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se za ratne zločine na KiM, odnosno za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Uhapšeni su na Kim u novembru 2020. godine i od tada se nalaze u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija