Evropa

Italijanska premijerka na samitu u Rimu predstavlja plan za Afriku

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

11:15

Italijanska premijerka na samitu u Rimu predstavlja plan za Afriku
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Italije Đorđa Meloni danas će u Rimu kao domaćin samita posvećenog Africi, predstaviti svoj novi investicioni plan za razvoj tog kontinenta. Na dvodnevnom međunarodnom samitu o Africi koji se danas završava učestvuje 25 afričkih lidera, a očekuju se i prisustvo čelnih ljudi Ujedinjenih nacija, Svetske banke i EU, prenosi portal Politiko.

Melonijeva bi danas trebalo da iznese svoju viziju strateškog razvoja afričkog kontinenta. Iako detalji plana nisu još objavljeni, njegov glavni cilj je podrška "poboljšanju uslova života stanovništva u partnerskim zemljama" kroz investicije u šest oblasti: obrazovanje, snabdevanje hranom i vodom, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu.

Kako navodi Politiko, njen zakasneli pokušaj da se približi afričkim liderima nije tako neočekivan kao što se možda čini s obzirom na to da je deo borbe italijanskog državnog rukovodstva protiv ilegalne imigracije, uključujući i iseljavanje migranata u Albaniju.

"Ona bi sada trebalo da ponudi rešenja svojim biračima koji smatraju da je imigracija velika briga", izjavio je Leo Goreti, spoljnopolitički analitičar na Institutu za međunarodne poslove (IAI) u Rimu.

On podseća da su prioriteti Melonijeve da se pozabavi uzrocima emigracije iz Afrike kao što su nezaposlenost i siromaštvo kroz ulaganja u razvoj, infrastrukturu i energetiku. Melonijeva se takođe nada da će ubediti afričke lidere da spreče migrante da napuštaju svoje matične zemlje i da pristanu da prime povratnike, neuspele tražioce azila.

Pre samo nekoliko godina, Melonijeva je kao lider krajnje desničarske političke partije, pozivala na pomorsku blokadu kako bi se sprečila "invazija migranata" preko Sredozemnog mora u Evropu.

Sada, kao italijanska premijerka, ona svoj kredibilitet stavlja pred izazov ambicioznog investicionog plana za Afriku i s obzirom na složenost tog pitanja ulazi u rizik, ocenjuje briselski portal. U međuvremenu, kritičari ukazuju da je plan Melonijeve u suprotnosti sa zelenon agendom, tvrde da "miriše na neokolonijalizam" upozoravajući da Italija nema ni resurse ni stručnost da sprovede takav plan.

Komentari (0)

Evropa