Evropa

Vlada Severne Irske mogla bi da bude obnovljena: DUP podržala "post-Bregzit" mere dogovorene sa Londonom

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

12:27

Vlada Severne Irske mogla bi da bude obnovljena: DUP podržala "post-Bregzit" mere dogovorene sa Londonom
Vlada Severne Irske mogla bi da bude obnovljena: DUP podržala "post-Bregzit" mere dogovorene sa Londonom - Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

veličina teksta

Aa Aa

Lider severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP) Džefri Donaldson izjavio je danas da bi vlada Severne Irske mogla da bude obnovljena za nekoliko dana ukoliko britanska vlada brzo pristupi sprovođenju dogovorenog.

Demokratska unionistička partija je ranije danas saopštila da je podržala mere dogovorene sa zvaničnim Londonom o uvođenju post-Bregzit trgovinskih pravila koja bi omogućila da se okonča skoro dvogodišnja suspenzija decentralizovane vlade Severne Irske, prenosi Rojters.

"To je moguće ako britanska vlada krene brzo da sprovodi dogovoreno", rekao je Džefri Donaldson u intervjuu za radio BBC Alster odgovarajući na pitanje da li bi vlada mogla da bude obnovljena u roku od nekoliko dana.

Glavne političke stranke Severne Irske sastaće se kasnije danas na razgovorima o reaktiviranju decentralizovane vlade koja je ključni deo mirovnog sporazuma iz 1998. godine nazvanog Sporazum na Veliki petak, kojim je okončano tri decenije nemira u Severnoj Irskoj i koji obavezuje irske nacionaliste i probritanske unioniste da dele vlast.

Donaldson je rekao da bi vlada Ujedinjenog Kraljevstva mogla već u sredu da donese zakon koji podupire postignuti sporazum.

Prema njegovim rečima, taj zakon bi morao da ima dva ključna elementa, jedan koji afirmiše položaj Severne Irske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva i drugi koji uvodi promene u britanski Zakon o unutrašnjem tržištu.

On je naveo da će merama koje će biti podržane novim zakonima Ujedinjenog Kraljevstva biti uklonjene kontrole za robu koja se kreće unutar Velike Britanije, a ostaje u Severnoj Irskoj, preneo je ranije Rojters.

Donaldson je takođe potvrdio da se garantuje neometan pristup za kompanije iz Severne Irske na tržište Ujedinjenog Kraljevstva i zaštićena pozicija Severne Irske u Velikoj Britaniji.

"Da li su ovi predlozi savršeni ? Da li smo postigli sve što smo želeli da postignemo? Ne, nismo. Biću iskren prema ljudima u vezi sa onim što smo uspeli da postignemo", rekao je Donaldson.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa