Evropa

"Potrebni su nam veći doprinosi": Pet evropskih lidera traži kolektivne napore EU za naoružavanje Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

11:18

"Potrebni su nam veći doprinosi": Pet evropskih lidera traži kolektivne napore EU za naoružavanje Ukrajine
"Potrebni su nam veći doprinosi": Pet evropskih lidera traži kolektivne napore EU za naoružavanje Ukrajine - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Petoro lidera EU pozvalo je danas Uniju i njene države članice da pojačaju vojnu podršku Ukrajini i poručilo da su Evropi potrebni kolektivni napori kako bi dugoročno naoružala Kijev.

Nemački kancelar Olaf Šolc i premijeri Danske, Češke, Estonije i Holandije Mete Frederiksen, Petr Fijala, Kaja Kalas i Mark Rute priznali su u otvorenom pismu, koje je objavio Fajnenšel tajms, da će EU zaostati u cilju da pre marta pošalje milion granata Ukrajini, ali su naveli da napori EU ne smeju da prestanu.

"EU i njene države članice moraju da obnove svoje napore i pojačaju svoju vojnu podršku", poručili su lideri i naglasili da to mora da predstavlja nastavak kolektivnog napora, prenosi Politiko.

Oni su pozvali "prijatelje i partnere Ukrajine" da se ponovo obavežu na održivu dugoročnu vojnu podršku Ukrajini kao zajedničku evropsku odgovornost.

"Tek tada će Ukrajina moći da uspe u odbrani od ruske agresije", poručili su lideri EU.

Pismo je upućeno usred sve većih poziva evropskih lidera da se pojača vojna pomoć Ukrajini, pošto je podrška SAD obustavljena zbog suzdržanosti republikanskih poslanika u Kongresu po pitanju finansiranja ratnih napora Kijeva. Šolc je bio najglasniji u pozivanju evropskih lidera da učine više po pitanju naoružavanja Ukrajine.

"Isporuke naoružanja Ukrajini koje je do sada planirala većina zemalja članica EU premale su. Potrebni su nam veći doprinosi", rekao je Šolc ranije ovog meseca.

Nemačka je do sada poslala Kijevu vojnu pomoć u vrednosti od 17,1 milijardu evra, više od bilo koje druge evropske zemlje, pokazuju podaci Instituta Kil. Na drugom mestu je Velika Britanija sa 6,6 milijardi evra, a treća Poljska sa tri milijarde evra. Francuska, koja je govorila o potrebi reforme evropske odbrane kako bi EU mogla da podrži Ukrajinu i bez SAD, do sada je poslala Kijevu vojnu pomoć u vrednosti od 500 miliona evra.

Lideri EU okupiće se sutra na samitu u Briselu, gde se očekuje da će ponovo potvrditi podršku Ukrajini i tokom kojeg će razgovarati o paketu pomoći Kijevu od 50 milijardi evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa