Evropa

Bitkoin prevara otkrivena u Britaniji: Kineskinja optužena za pranje novca, pokušala da kupi dve kuće u Londonu

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

23:06

Bitkoin prevara otkrivena u Britaniji: Kineskinja optužena za pranje novca, pokušala da kupi dve kuće u Londonu
Bitkoin prevara otkrivena u Britaniji: Kineskinja optužena za pranje novca, pokušala da kupi dve kuće u Londonu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska policija otkrila je bitkoin u vrednosti od 1,7 milijardi dolara, koji je povezan sa ženom optuženom za pranje prihoda od prevare u Kini od šest milijardi dolara, saopštili su danas tužioci na suđenju u Londonu.

Jian Ven (42), državljanka Velike Britanije, negirala je navode da je pomogla u pranju ogromnih suma koje je prikupio Žimin Kian, tražen u Kini zbog šeme prevare preko koje je opljačkano oko 130.000 investitora, preneo je Blumberg.

Policijska racija 2018. godine u njihovom iznajmljenom londonskom dvorcu otkrila je laptopove, drajvove i notebook računare, koji su čuvali lozinke i kripto novčanike u kojima je svaki bitkoin bio vredan stotine miliona dolara, navodi tužilac.

Racija je usledila nakon pokušaja Jianove da kupi dve kuće u Londonu u vrednosti od oko 15 i 30 miliona dolara, koji su propali nakon što ona nije mogla da pruži advokatu, koji je uključen u te poslove, dovoljno dokaza o izvoru sredstava.

U izjavi policiji iz 2019, Jian je rekla da je živela sa Žiminom kao negovateljica i prevodilac i da je za to dobila 3.000 bitkoina.

Ona je malo znala o bitkoinima, ali je shvatila je da su oni izvor Žiminovog bogatstva, rekla je policiji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa