Zdravlje

Velika Britanska vlada planira zabranu vejpova za jednokratnu upotrebu

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

10:49

Velika Britanska vlada planira zabranu vejpova za jednokratnu upotrebu
Velika Britanska vlada planira zabranu vejpova za jednokratnu upotrebu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada najavila je da će uvesti zabranu vejpa, elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, u okviru planova za borbu protiv sve većeg broja mladih koji počinju da ih koriste.  Planirane mere zabrane biće usmerene i za sprečavanje prodaje vejpa deci i ciljane prodaje tih proizvoda koja je usmerena ka maloletnicima, kao i zabrana prodaje alternativa, poput nikotinskih kesica.

Očekuje se da će zabrana biti uvedena širom Velike Britanije, saopštila je vlada. Detalje plana britanske vlade o uvođenju zabrane upotrebe elektronskih cigareta trebalo bi danas da iznese engleski premijer Riši Sunak tokom posete jednoj školi.

"Kao što svaki roditelj ili nastavnik zna, jedan od najzabrinjavajućih trendova u ovom trenutku je porast vejpinga među decom, i zato moramo delovati, pre nego što preraste u socijalni problem", saopštio je Sunak.

Britanska sekretarka za zdravstvo Viktorija Atkins rekla je za BBC da je uverena da će novi zakon proći u parlamentu do održavanja opštih izbora, koji se očekuju ove godine, kao i da će verovatno stupiti na snagu početkom sledeće, 2025. godine.

Posle usvajanja predloga zakona, za šta bi se mogla koristiti porocedura postojećeg zakonodavstva za zaštitu životne sredine, trgovci će imati šest meseci da ga sprovedu.
U Ujedinjenom Kraljevstvu poslednjih nekoliko godina broj maloletnika uzrasta od 11 do 17 godina koji konzumiraju vejpove gotovo se duplirao, sa 4,1 odsto koliko je zabeleženo 2020. godine na sadašnjih 7,6 odsto, pokazuju podaci dobrotvorne organizacije Action on Smoking and Health (Ash).

profimedia

 

Međutim, Udruženje industrije vejpinga u Velikoj Britaniji izjavilo je da je „zaprepašćeno“ najavom britanske vlade, navodeći da su vejp proizvodi za jednokratnu upotrebu "igrali ključnu ulogu, pomogavši milionima odraslih da ostave cigare" .

"Iako je akcija za sprečavanje pristupa mladih vejpingu od ključnog značaja, ovaj potez više liči na očajnički pokušaj vlade da žrtvuje vejpere za glasove", navodi se u saopštenju udruženja.

Predložene mere mogle bi se odnositi na izgled ambalaže vejpova sa ukusom, kako bi se učinio manje privlačnim, ali i na njihovo pozicioniranje u prodavnicama, tako da budu van vidokruga dece.

Ovim korakom Velika Britanija se pridružuje maloj grupi zemalja koje planiraju da zabrane vejpove za jednokratnu upotrebu. Australija, Francuska, Nemačka i Novi Zeland najavile su slične planove, iako ih je do sada realizovao samo Novi Zeland.

Prošle godine britanska vlada objavila je da namerava da uvede meru kojom se zabranjuje prodaja cigareta svima rođenima posle 1. januara 2009. godine, kako bi pokušali da ostvare dostizanje "generacija bez dima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin