Evropa

Finski ministar predlaže zabranu vejpa i zamena za duvan maloletnicima

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

13:38

Finski ministar predlaže zabranu vejpa i zamena za duvan maloletnicima
Finski ministar predlaže zabranu vejpa i zamena za duvan maloletnicima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finski ministar za socijalna pitanja i zdravlje Sani Gran-Lasonen iz Nacionalne koalicione partije (NCP) najavio je planove za proširenje zabrane duvanskih proizvoda na nikotinske kesice, e-cigarete bez nikotina i druge zamene za duvan za maloletnike.

Predloženi zakon ima za cilj da kesice nikotina i druge bezdimne nikotinske proizvode, poput e-cigareta bez nikotina, stavi pod ista zakonska ograničenja kao i tradicionalne duvanske proizvode, čija je upotreba prema finskom zakonodavstvu zabranjena za mlađe od 18 godina,prenosi finski javni servis Ile.

Ukoliko se predlog usvoji, škole će biti ovlašćene da od učenika oduzmu vejpove i druge proizvode zamene za duvan, što prema sadašnjem zakonodavtsvu mogu da učine samo u slučaju ometanja nastave.

Prema rečima ministra Gran-Lasonena, sa upotrebom zamenskih nikotinskih proizvoda u školama i obrazovnim ustanovama teško se može izboriti ukoliko ti proizvodi nisu zakonom zabranjeni.

"Učenik može da tvrdi da koristi e-cigarete bez nikotina ili energetske kese. Prema sadašnjem zakonu, oni se ne mogu oduzeti osim ako ometaju nastavu ili učenje. Školama je potrebna jasna zakonska ovlašćenja da zaplene štetne proizvode od dece i mladih", istakao je Grahn-Lasonen.

Dodatno, u Finskoj je primećena i raspostranjena upotreba vejpinga među maloletnicima, u kojima se, kako piše finski javni servis, sadrže više nikotina nego što je to finskim zakonima o duvanu dozvoljeno, ali i opasne nivoe olova.

Komentari (0)

Evropa