Društvo

Vejp sve popularniji među osnovcima i srednjoškolcima: Lekari upozoravaju na brojna štetna dejstva

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

31/12/2023

-

14:01

Vejp sve popularniji među osnovcima i srednjoškolcima: Lekari upozoravaju na brojna štetna dejstva
Vejp sve popularniji među osnovcima i srednjoškolcima: Lekari upozoravaju na brojna štetna dejstva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve više mladih u Srbiji koristi vejp. Različi ukusi postali su primamljivi starijim osnovcima i srednjoškolcima. To nije problem tinejdžera samo u našoj zemlji već u celom svetu. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala vlade zemalja da elektronske cigarete, uključujući i vejp, tretiraju kao duvanske proizvode.

SZO je navela da nema dovoljno dokaza da su elektronske cigarete i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod dece i mladih.

Pojedine zemlje u svetu već su zabranile upotrebu vejpa jer, kako kažu, stvaraju se nove generacije nikotinskih zavisnika.

Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zdraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se oni proizvode od supstanci za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aroma sredstva, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.

Dr Srmena Krstev kaže da su vejpovi, odnosno elektronskea cigarete izmišljeni kako bi se zaobišla zabrana pušenja u zatvorenom prostoru.

Kancerogene materije

"Elektronske cigarete, uključujući i vejpove sadrže nikotin i druge štetne hemijske materije. Neke od njih su i kancerogene. Nikotin je supstanca koja dovodi do zavisnosti. Bez obzira koliko imate godina i da li pušite cigaretu ili vejp vi postajete zavisni od nikotina. Oni koji koriste vejp pitanje je trenutka kada će preći na cigarete", smatra Krstev.

Dodaje i da su eCigarete veliki zagađivači životne sredine, posebno one za jednokratnu upotrebu.

profimedia

 

"To je toksičan otpad koji u sebi sadrži i hrom, nikl, kadmijum, litijum. Tako da se ogromne količine litijuma na izvestan način bacaju u životnu sredinu", navela je ona.

Pojašnjava da su pale u vodu tvrdnje duvanska industrija da su elektronske cigarete dobro sredstvo za odvikavanje od pušenja.

"Oni su tu naveli neke svoje studije. Međutim, sva nezavisna istraživanja koja su nakon toga urađena su pokazala da te elektronske cigarete nemaju nikakvu prednost nad drugim vidovima odvikavanja od pušenja koje je odobrila SZO- medikamentozna sredstva, nikotinske žvake, flasteri", rekla je ona.

Naučno je dokazano da nikotin kod mladih može da ošteti pluća i mozak, ali i kardiovaskularni sistem.

Krstev kaže da je mali pomak napravljen usvajanjem Zakona o duvanu, gde je zabranjena prodaja maloletnim licima nikotinskih proizvoda. Dodaje da na usvajanje još uvek čekaju izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji podrazumeva zabranu pušenja u zatvorenom prostoru.

Smatra da duvanska industeija utiče na donošenje tog zakona kroz razna lobiranja. Sa druge strane u Vladi sede oni koji smatraju da će takva zabrana smanjiti prihode u državnoj kasi.

profimedia

 

"Ne da se ne gube sredstva već se dobijaju kroz značajno povećanje cene cigareta. Čak i kada se smanji potrošnja i upotreba duvana i nikotinskih proizvoda, državi se ne smanjuju prihodi. Sa druge strane značajno se smanjuju izdaci za zdravstvo- broj bolovanja, invalidnost, smrtnost, skupa dijagnostika, lečenje. Zna se da je nikotin jedan od glavnih faktora rizika za nastanak oboljenja pluća", pojasnila je Krstev.

Čak i roditelji kupuju

Vejpovi voćkastim aromama, ali i dizajnom privlače mlade i decu. Čak su i roditelji vrlo toleranti prema njihovoj upotrebi, jer su uvereni da to nije opasno.

Dr sci. Ika Pešić, specijalista za odvikavanje od pušenja kaže da je duvanska industrija perfidnim marketiingom pridobila mlade i decu, da sve više koriste elektronske cigarete. 

"Nedavno sam na ulici srela četvoro dece, koji su imali desetak godina, a koji puše vejp. Pitala sam ih da li znaju da je to štetno za njihovo zdravlje, odgovorili su mi da to nije štetno, da je to samo voćkica. Pokušala sam da im objasnim koliko to isparenje šteti njihovim plućima. Pitala sam ih da li im roditelji znaju da to koriste, a usledio je odgovor koji me je šokirao 'da oni nam to kupuju'", priča dr Pešić.

Istraživanja sprovedena pre pet godina pokazala su da je 12 odsto mladih probalo i koristilo elektronske cigarete. Poslenja istraživanja koja su objavljena ove godine kažu da je 19 odstto mladih probalo ili koristi elektronske cigarete, što je ogroman porast.

"To su ozbiljni podaci koji treba da upozore sve nas - lekare, roditelje, ali i vlast koja treba pod kontrolu da stavi upotebu elektronskih cigareta. Za elektronske sisteme većina ljudi smatra da ne mogu da škode, da tu nema katrana, ugljen monoksida. Međutim, najopasnije hemikalije koje se nalaze u duvanskom dimu nalaze se isto i u vejpovima i drugim elektronskim sistemima", pojašnjava Pešić.

Dodaje da vejpovi štete respiratorim i kardiovaskularni organima, a da je kod dece utiču posebno na razvoj mozga.

Unsplash

 

"Kod dece se u drugoj deceniji života mozak intenzivno razvija. Visoke koncentracije nikotina utiču na njegov razvoj. Deca koja su u ranom uzrastu izložena visokim koncentracijama nikotina postaju nervozna, napeta, agresivna, smanjena im je pažnja, ne mogu da se skoncentrišu, gube motiv za učenje i napredovanje. Postaju nezainteresovana", navela je Pešić. 

Zabrane u mnogim zemljama

Australija će od januara zabraniti uvoz vejp cigareta za jednokratnu upotrebu, u nastojanju da obuzda nikotinsku zavisnost kod maloletnih osoba. Australija će uvesti i zakone kojima se sprečava proizvodnja, oglašavanje i isporuka elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu u toj zemlji.

Odluka o zabrani uvoza vejpa deo je šireg pokušaja da potpuno bude ukinuto rekreativno pušenje tih vrsta elektronskih cigareta. 

Iako se korišćenje vejpa reklamira kao način za prestanak pušenja, australijski ministar zdravlja Mark Batler rekao je da je upotreba vejpa stvorila "novu generaciju nikotinskih zavisnika".

Uvoznici i proizvođači koji isporučuju terapeutske vejpove moraće da se pridržavaju strožih državnih propisa koji se odnose na ukuse, nivo nikotina i pakovanje proizvoda. 

Vejpovi ili elektronske cigarete predstavljaju uređaje na litijumske baterije koji imaju kertridže napunjene tečnostima koje sadrže nikotin, veštačke arome i niz drugih hemikalija.

Komentari (0)

Srbija