Zdravlje

SZO upozorava na štetnost e-cigareta: Zabranite vejpove, primene kontrole slične onima koje važe za duvan

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

11:18

SZO upozorava na štetnost e-cigareta: Zabranite vejpove, primene kontrole slične onima koje važe za duvan
SZO upozorava na štetnost e-cigareta: Zabranite vejpove, primene kontrole slične onima koje važe za duvan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da e-cigarete tretiraju slično duvanu i zabrane sve ukuse, i istakla da su "hitne mere" potrebne za njihovu kontrolu.

Kako se navodi, nema dovoljno dokaza da su elektronske cigaret i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod dece i mladih, prenosi Rojters.

"Deca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin", rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejsus i pozvao države da implementiraju stroge mere.

Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zdraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci, među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aroma sredstva, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.

Iako, SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima, i samo može da pruži smernice njene preporuke se često usvajaju dobrovoljno.

SZO i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strožije propise o novim nikotinskim proizvodima, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti, poput Filip Moris Internešnl i Britiš Amerikan Tobako, zasnivaju svoje buduće strategije,usled sve strožih pravila i pada stope pušenja.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin