Evropa

Opozicija sazvala vanrednu sednicu mađarskog parlamenta: Moguća rasprava o kandidaturi Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

17:11

Opozicija sazvala vanrednu sednicu mađarskog parlamenta: Moguća rasprava o kandidaturi Švedske u NATO
Opozicija sazvala vanrednu sednicu mađarskog parlamenta: Moguća rasprava o kandidaturi Švedske u NATO - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

 Mađarski parlament održaće u ponedeljak sednicu na zahtev opozicionih partija, a očekuje se da će na dnevnom redu biti ratifikacija kandidature Švedske za članstvo u NATO-u, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici zakonodavnog tela te zemlje.

Međutim, nije poznato da li će vanrednom zasedanju mađarskog parlamenta prisustvovatu poslanici vladajuće Fides partije, koja ima veliku većinu u zakonodavnom telu zemlje, a bez čijih glasova, kao piše Rojters, kandidatura Stokholma neće moći da se ratifikuje.

Ranije danas, šef kabineta premijera Viktora Orbana rekao je da poslanici Fidesa žele da vide da je švedska preduzela korake za jačanje poverenje pre nego što odobre njenu kandidaturu za NATO, ali nije naveo više detalja.

Mađarske opozicione stranke podnele su u ponedeljak predlog kojim se traži vanredna sednica parlamenta 5. februara radi ratifikacije švedskog zahteva za ulazak u NATO, iako je ranije predsednik mađarske skupštine Laslo Kover izjavio da "nema posebne žurbe" u vezi sa pristupanjem Švedske alijansi.

Dan nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan 25. januara potpisao dokument kojim se ratifikuje članstvo Švedske u NATO-u, ostavljajući Budimpeštu kao poslednju prepreku na njenom putu ka savezu, Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da će mađarski parlament da ratifikuje pristupanje Švedske Alijansi na prvoj redovnoj sednici koja treba da bude održana krajem februara.

Švedska je, zajedno sa Finskom, podnela zahtev za ulazak u NATO 2022. godine nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali su njen ulazak tada odložile Turska i Mađarska.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa