Evropa

Širi se nezadovoljstvo evropskih farmera: Najavljeni protesti poljoprivrednika u Italiji i Poljskoj za sledeću nedelju

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

15:35

Širi se nezadovoljstvo evropskih farmera: Najavljeni protesti poljoprivrednika u Italiji i Poljskoj za sledeću nedelju
Širi se nezadovoljstvo evropskih farmera: Najavljeni protesti poljoprivrednika u Italiji i Poljskoj za sledeću nedelju - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Protesti farmera nezadovoljnih zbog politike Evropske unije i nacionalnih vlada prema poljoprivrednom sektoru biće održani sledeće nedelje u Italiji i Poljskoj, a narednih dana farmeri će se u traktorima okupiti oko Rima.

"Blokada neće biti, ali će sigurno biti neprijatnosti. Očekujemo da se pridruže hiljade ljudi iz cele Italije. Vlada nas ne sluša, a sindikati više ne predstavljaju radnike", rekao je predstavnik farmera Danilo Kalvani za Ansu.

On je dodao da će narednih dana objaviti tačne datume protesta, nakon čega će se demonstracije bez vozila održati u Rimu. Sindikat poljskih poljoprivrednika "Solidarnost" planira generalni štrajk koji počinje sledećeg petka, uz blokadu graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine.

Ovim će se poljski poljoprivrednici pridružiti svojim evropskim kolegama koji nedeljama protestuju protiv uticaja klimatske politike EU na njihov sektor i uvoza jeftinih ukrajinskih proizvoda kao vid pomoći ratnim naporima te zemlje.

Nezadovoljni farmeri širom Evrope

Žalbe farmera širom Evrope uključuju evropska zelena pravila, poreze, rastuće troškove i nepravednu konkurenciju sa stranih tržišta, piše Rojters.

"Naše strpljenje je ponestalo. Stav Brisela neprihvatljiv je za našu zajednicu poljoprivrednika. Pored toga, pasivnost poljskih vlasti i deklaracija o saradnji sa Evropskom komisijom u vezi sa uvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine ne ostavljaju nam drugog izbora osim da proglasimo generalni štrajk", saopštio je poljski sindikat u četvrtak.

Ranije danas, francuski poljoprivrednici počeli su da uklanjaju blokade auto-puteva oko Pariza, nakon obećanja Vlade da će uvesti mere podrške, javili su francuski mediji.

profimedia

 

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je u četvrtak da će država ovog leta izdvojiti 150 miliona evra za podršku poljoprivrednicima, posle čega su dva velika sindikata poljoprivrednika najavila ukidanje blokada na putevima, ali su upozorili da će ponoviti proteste ako Vlada ne ispuni svoja obećanja.

Poljoprivrednici u Francuskoj traže priznavanje značaja njihove profesije i osuđuju poljoprivrednu politiku vlasti, za koju kažu da ih čini nekonkurentnim.

Oni se posebno protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju korišćenja vode za navodnjavanje, poskupljenju dizel goriva, kao i restriktivnim merama zaštite životne sredine i rastućem finansijskom opterećenju.

Evropska komisija objavila planove

U četvrtak u Briselu je oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica i poljoprivrednici, koji su stigli iz cele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ka sedištu EU u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je bio predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.

Tanjug/AP

 

Protesti u evropskim zemljama imali su neposredan uticaj, te je Evropska komisija u sredu objavila planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste deo zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga.

Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima.

"Samo bih želeo da ih uverim da činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost. Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih", rekao je tom prilikom potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Komentari (0)

Evropa