Evropa

Održan još jedan protest protiv AfD-a

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

15:35

Održan još jedan protest protiv AfD-a
Održan još jedan protest protiv AfD-a - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Podrška birača za nemačku krajnje desničarsku stranku Alternativa za Nemačku (AfD) sada je na najnižem nivou od jula, nastavljajući spori opadajući trend.

Nemci protestuju nakon izveštaja o nedavnom okupljanju ekstremnih desničara u Potsdamu, koji se zalažu za deportaciju miliona imigranata, što je izazvalo revolt brojnih Nemaca. Stotine hiljada ljudi ponovo su se tokom vikenda pridružile prodemokratskim i antidesničarskim demonstracijama, prenosi Blumberg.

Stranka Alternativa za Nemačku sada ima podršku 20 odsto birača, što je za jedan procentni poen manje nego pre nedelju dana, pokazalo je istraživanje instituta INSA. Podrška AfD je tek neznatno opala sa oko 23 odsto od jula, a ta stranka ostaje druga po snazi politička partija u Nemačkoj.

Partija SPD kancelara Olafa Šolca je blago ojačala, popevši se za jedan procentni poen na 15 odsto u protekloj sedmici, saopštila je INSA. Anketa je pokazala da nemački FDP, kojim rukovodi ministar finansija Kristijan Lindner, ostaje na četiri odsto, ostavljajući ga ispod cenzusa za ulazak u parlament.

Zeleni su ostali nepromenjeni na 13 odsto podrške birača. Savez "Sara Vagenkneht", poznat kao BSW, imao je podršku sedam odsto glasača koje je anketirala INSA. Stranka, proistekla iz partije Levica, planira da se bori na predstojećim evropskim izborima. Pogoršanje ekonomije raspiruje nezadovoljstvo, nove stranke dobijaju podršku, dok među nemačkim glasačima raste nezadovoljstvo radom Šolcove vladajuće koalicije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa