Evropa

Zašto Rusija ne odustaje od borbe za Avdijivku?

Komentari

Autor: Reuters

07/02/2024

-

13:00

Zašto Rusija ne odustaje od borbe za Avdijivku?
Zašto Rusija ne odustaje od borbe za Avdijivku? - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruske snage intenzivirale su napore da zauzmu grad Avdijivka na istoku Ukrajine, dok se nastavljaju intenzivne borbe na frontu.

Slična borba vodila se i oko još jednog grada na istoku, Bahmuta, koji je Rusija okupirala prošlog maja nakon višemesečnih sukoba na ulicama, 15. meseca u invaziji punog obima koju Moskva i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Avdijivka sravnjena sa zemljom

Avdijivka je grad koji je još od 2014. "na prvoj liniji" još otkako su ga nakratko okupirali separatisti koje podržava Moskva i kada su zauzeli deo istočne Ukrajine, piše Rojters.

Grad je pre rata brojao 32.000 stanovnika, a danas je, prema navodima ukrajinskih vlasti, u njemu ostalo nešto manje od hiljadu žitelja koji se nalaze u podrumima i skloništima. Zvaničnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta i da u gradu ne postoje elementarni uslovi za život.

Avdijivka se inače nalazi u industrijskom regionu Donbasa, na 15 kilometara severno od grada Donjecka koji kontroliše Rusija. Pre rata, koksara iz sovjetskog doba u Avdijivki bila je jedan od najvećih proizvođača u Evropi.

AP Photo/Libkos

 

Ruska vojska grad opisuje kao "tvrđavu" prepunu betonskih bunkera, te navodi da su ukrajinski branioci skriveni u blokovima kula u koje se ne može direktno upasti bez velikih gubitaka, a fabriku koriste kao bazu i skladište oružja.

Ogroman gubitak ljudi

Ukrajinski i zapadni analitičari kažu da ruska ofanziva na Avdijivku uzima ogroman ljudski danak.

Prošlog novembra, britanska vojna obaveštajna služba saopštila je da su borbe doprinele "nekim od najviših stopa ruskih žrtava od početka rata".

"Svakog dana stižu nove snage, bez obzira na vremenske prilike, bez obzira na gubitke", rekao je za Radio Sloboda jedan pripadnik ukrajinske 47. odvojene mehanizovane brigade.

"Ali, bez obzira na sve, oni nastavljaju da 'puze' po gradu, bukvalno preko tela svojih ljudi", dodao je.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Ruski ratni bloger, kojeg je Kremlj stavio pod strogu kontrolu, priznao je velike ruske gubitke, ali je naveo i značajne ukrajinske gubitke.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 31. januara naglasio značaj Avdijivke i rekao da je grupa vojnih veterana nedavno napredovala ispred vojske i zauzela 19 zgrada, što je tvrdnja koju, kao i druge izveštaje sa ratišta, Rojters nije mogao da potvrdi.

AP Photo/Libkos

 

Rusija je izvodila vazdušne udare uz ciljanu pomoć specijalnih snaga i koristeći artiljeriju, bespilotne letelice, helikoptere i tenkove, kao i pešadiju, navodi se u redovnim ažuriranjima ruskog Minsitarstva odbrane.

Avdijivka kao kapija Donjecka

Obe strane grad vide kao ključan u ispunjenju ruskog cilja - da obezbedi punu kontrolu nad dve istočne provincije Donbasa - Donjeskom i Luganskom. To su dva od četiri ukrajinska regiona za koje Rusija kaže da ih je anektirala, ali da nema potpunu kontrolu nad njima.

Avdijivka je doslovno kapija ka gradu Donjecku, koji je često bombardovan od ukrajinskih trupa i to upravo iz Avidijvke.

AP Photo/Libkos

 

Osvajanje ovog gradića moglo bi da podigne moral Rusima i demorališe ukrajinske snage, koje su od juna ostvarile samo postepeni napredak u širokoj kontraofanzivi.

Avdijivku je u decembru posetio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Ako ruska vojska preuzme kontrolu nad ovim putem putem, ukrajinske oružane snage će očigledno biti prinuđene da se povuku iz Avdijivke. To će biti velika opbeda ruske vojske", rekao je Sergej Markov, bivši savetnik Kremlja, 5. februara.

Nikola Beleskov iz Nacionalnog instituta za strateške studije zvaničkog istraživačkog centra u Kijevu rekao je da zauzimanje Avdijivke ne bi presudno preokrenulo situaciju u korist Moskve, ali bi "učinilo situaciju održivijom za okupirani Donjeck kao glavni ruski logistički centar".

 

Komentari (0)

Evropa