Evropa

Posle istupanja NDU iz pregovora o vladi, tri partije u Holandiji nastavljaju pregovore o manjinskom kabinetu

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

09:43

Posle istupanja NDU iz pregovora o vladi, tri partije u Holandiji nastavljaju pregovore o manjinskom kabinetu
AP/Peter Dejong - Copyright AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Holandske stranke Partija slobode (PVV), Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) i Pokret poljoprivrednika i građana (BBB) će, nakon što je stranka Novi društveni ugovor (NSC) istupila iz pregovora, nastaviti da pregovaraju o formiranju manjinskog kabineta, i odlučiti da li će pregovore započeti i sa drugim strankama, prenosi AD.

Donji dom holandskog parlamenta, odlučiće o narednim koracima na osnovu saveta vođe formacije Ronalda Plasterka, koji parlamentu mora da dostavi izveštaj o napretku u pregovorima za formiranje vlade do sredine februara.

On će se večeras ponovo sastati sa čelnicima četiri stranke kako bi "propisno zaključili razgovore", iako je malo verovatno da će to rezultirati nastavkom pregovora, zaključuje NL tajms.

Lider NSC-a Piter Omcigt je rekao da bi njegovoj stranci odgovarala manjinska vlada, a da to ne mora da bude vlada desnice, dok je lider najveće stranke PVV Gert Vilders prehodno istakao da bi preferirao tipičan većinski kabinet.

NSC je i dalje otvoren za pregovore o kabinetu, ali ne "u ovoj rundi", rekao je Omcigt u programu RTL Humberto.

On nije rekao sa kojim strankama je voljan da razgovara, ali je nagovestio da bi to moglo biti sa "drugom grupom" i dodao da i dalje preferira manjinski kabinet.

Nakon diskusija, Plasterk će poslati izveštaj Donjem domu o tome šta se dogodilo u poslednja dva meseca i tražiti savete kako da postupi.

U prethodnim situacijama, u Holandiji se nakon prvog neuspelog pokušaja formiranja vlade davala šansa drugoj mogućoj kombinaciji stranaka.

U ovom slučaju, sledeću rundu pregovora možda neće voditi PVV, već druga najveća stranka, Zeleno-leva laburistička partija.

Njen lider, Frans Timermans, nema velike šanse da formira većinsku koaliciju jer ne želi da sarađuje sa PVV, a VVD ne želi da radi sa levičarskom kombinacijom.

Ako druge kombinacije koalicija takođe ne uspeju, PVV, VVD, NSC i BBB mogu pokušati ponovo ili će, u krajnjem slučaju, biti održani novi izbori, prenosi NL tajms.

Ove četiri stranke su u decembru saopštile da će prvo pokušati da se usaglase u vezi sa vladavinom prava, nakon ozbiljnih sumnji koje su izrazili VVD i NSC o saradnji sa Vildersom, čiji je program pozivao na zatvaranje džamija i zabranu Kurana u Holandiji.

Od tada gotovo da se nisu pojavili detalji o pregovorima, osim što je posrednik u tim razgovorima Ronald Plasterk rekao da su finansije ključni "kamen spoticanja".

Predsednik holandske centralne banke Klas Knot rekao je da je obavestio stranke da će morati da obezbede strukturno smanjenje potrošnje od oko 17 milijardi evra da bi državne finansije ostale na čvrstim osnovama.

Vilders je, međutim, jasno stavio do znanja da to nije deo njegovog plana, navodeći da preferira desničarsku vladu "sa nižim porezima i bez bolnih, velikih rezova u potrošnji".

Formiranje vlade u Holandiji tradicionalno traje dugo, a pregovori posle prethodnih holandskih izbora u martu 2021. godine trajali su rekordnih 299 dana.

Komentari (0)

Evropa