Evropa

Deset nedelja posle izbora u Holandiji: Vilders tvrdi da postoji vremenski pritisak u vezi sa formiranjem nove vlade

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

16:11

Deset nedelja posle izbora u Holandiji: Vilders tvrdi da postoji vremenski pritisak u vezi sa formiranjem nove vlade
Gert Vilders - Copyright Tanjug/AP/Mike Corder

veličina teksta

Aa Aa

Lider holandske desnice Gert Vilders izjavio je danas da postoji vremenski pritisak u vezi sa formiranjem nove holandske vlade i da deset sedmica nakon održavanja izbora zadatak formiranja novog kabineta nije postao ništa lakši.

Vilders je rekao novinarima pre nego što je otpočeo drugi krug sastanaka sa tri buduća koaliciona partnera da pritisak vremena ne mora nužno da olakša pregovore za formiranje vlade, preneo je Rojters, koji napominje da se sredinom februara očekuje da pregovarači podnesu parlamentu izveštaj o napretku u pregovorima.

Vildersova nacionalistička Partija slobode (PVV) pobedila je na izborima 22. novembra sa oko 25 odsto podrške birača, ali mu je potrebna podrška koalicionih partnera za formiranje stabilne vlade.


Vilders je pregovarao sa VVD-om desnog centra odlazećeg premijera Marka Rutea, centrističkim NSC i partijom poljoprivrednika BBB od kraja novembra. 

profimedia

 

Te stranke su u decembru saopštile da će prvo pokušati da se usaglase u vezi sa vladavinom prava nakon ozbiljnih sumnji koje su izrazili VVD i NSC o saradnji sa Vildersom, čiji je program pozivao na zatvaranje džamija i zabranu Kurana u Holandiji. 

Od tada gotovo da se nisu pojavili detalji o pregovorima, osim što je posrednik u tim razgovorima Ronald Plasterk ove sedmice rekao da su finansije ključni "kamen spoticanja". 

Predsednik holandske centralne banke Klas Knot rekao je u nedelju da je obavestio stranke da će morati da obezbede strukturno smanjenje potrošnje od oko 17 milijardi evra da bi državne finansije ostale na čvrstim osnovama. 

Vilders je, međutim, jasno stavio do znanja da to nije deo njegovog plana, navodeći da preferira desničarsku vladu "sa nižim porezima i bez bolnih, velikih rezova u potrošnji".

Plasterk će dostaviti parlamentu izveštaj o napretku u pregovorima za formiranje vlade do sredine februara. 

Ako stranke ne mogu da se dogovore o formiranju vlade, mogla bi se razmotriti druga kombinacije partija, a poslednja mogućnost je održavanje  novih izbora.

Formiranje vlade u Holandiji tradicionalno traje dugo, a pregovori posle prethodnih holandskih izbora u martu 2021. godine trajali su rekordnih 299 dana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa