Evropa

Da li će pregovori u Holandiji oboriti novi rekord: Formiranje nove koalicione vlade na dugom štapu

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

19:28

Da li će pregovori u Holandiji oboriti novi rekord: Formiranje nove koalicione vlade na dugom štapu
Da li će pregovori u Holandiji oboriti novi rekord: Formiranje nove koalicione vlade na dugom štapu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Formiranje nove koalicione vlade u Holandiji je na dugom štapu jer stranke tek treba da se dogovore da oko pitanja u vezi sa vladavinom prava sa pobednikom na nedavno održanim izborima Gertom Vildersom, a tek nakon toga treba da otpočnu pregovori o formiranju vlasti, izjavio je danas koalicioni izviđač, zadužen za pregovore s partijskim liderima, Ronald Plasterk.

"Stranke će prvo morati da vide da li su saglasne oko osnovnih tačaka koje se odnose na obezbeđivanja poštovanja ustava, osnovnih prava i demokratske vladavine prava", rekao je Plasterk, prenosi Rojters.

Dodao je da će razgovori trajati najkasnije do kraja januara 2024. godine, nakon čega će biti objavljen izveštaj o pregovorima.

Vildersova desničarska Partija slobode (PVV) osvojila je najviše glasova na izborima 22. novembra, međutim da bi formirala vladu mora da pronađe koalicione partnere.

Dve stranke koje bi potencijalno mogle da uđu u koaliciju sa Vildersovom partijom su konzervativni VVD odlazećeg premijera Marka Rutea i centristička stranka NSC, već su izrazile ozbiljne sumnje kada je reč o postizanju dogovora.

Tokom predizborne kampanje, Vilders se zalagao za zabranu džamija, Kurana i muslimanskih škola u Holandiji, a pored toga je najavio i referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije.

Formiranje vlade u Holandiji tradicionalno traje mesecima

Iako članstvo u EU nije upisano u ustavu, za razliku od slobode veroisposvesti, to pitanje je crvena linija za ostale stranke koje se protive napuštanju Unije, navodi britanska agencija.

Vilders je više puta rekao da je spreman da odloži pitanje o članstvu u Uniji kako bi formirao vladu, međutim stranke traže ozbiljnije garancije.

Formiranje vlade u Holandiji tradicionalno traje mesecima, a njime upravlja "koalicioni izviđač" koji je osoba sa političkim iskustvom zadužena za započinjanje pregovore sa liderima različitih partija.

Njegov cilj je da pronađe kombinaciju stranaka koje su spremne da formiraju narednu vladu.

Pregovori nakon prethodnih izbora održanih u martu 2021. godine trajali su rekordnih 299 dana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa